Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter terrordådet – USA stoppar saudiska pilotstudenter

Visade videor på masskjutningar – kvällen innan dådet.
Militärbasen US Naval Air Station. Foto: US NAVY/PATRICK NICHOLSS HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s flygvapen stoppar all flygutbildning av saudisk personal, rapporterar Reuters. 

Det är den första åtgärden som Pentagon har presenterat efter att den saudiska stridspiloten, Mohammed Saeed Alshamrani, skjutit ihjäl tre personer på en amerikansk militärbas i Florida. 

USA kommer tills vidare att stoppa all flygutbildning av saudisk militärpersonal. 

Det meddelar försvarskvarteret Pentagon tisdagskvällen, lokal tid, skriver Reuters. 

Mohammed Saeed Alshamran utbildades till pilot i USA då han gick till attack på militärbasen. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Belutet kommer efter att den saudiske piloten, Mohammed Saeed Alshamrani, i förra veckan sköt ihjäl tre personer och skadade åtta på en militärbas i Pensacola, Florida. 

Enligt New York Times ska nära 900 saudiska flygvapenanställda, varav 300 är piloter, just nu befinna sig i USA för utbildning. Efter beskedet kommer man nu byta ut deras praktiska lektioner mot teorilektioner. 

Utbildades till pilot

Det var under fredagen i förra veckan som Mohammed Saeed Alshamrani gick till attack på militärbasen US Naval Air Station, där han fick pilotutbildning. 

Alshamrani sköt ihjäl tre personer och skadade åtta innan två sheriffbiträden på basen – som själva skottskadades – lyckades skjuta ihjäl honom. 

Den saudiske mannen, som jobbar inom flygvapnet i hemlandet, ska ha varit självradikaliserad och saknade kopplingar till kända terrorgrupper, uppger en myndighetskälla till New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.