Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter tårtan: "Sverige måste be om ursäkt"

European Network Against Racism, ENAR, skäller ut Sverige efter noter efter bilderna på kulturministern som skär upp den så kallade rasisttårtan.

De skräder inte orden.

- Sverige måste göra upp med sitt rasistiska förflutna, säger organisationens ordförande Chibo Onveji till Expressen.se.

Nu reagerar även European Network Against Racism, ENAR, mot kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths skärande i konsttårtan.

– Regeringen måste verkligen be om ursäkt för det som hänt, säger Chibo Onyeji.

I ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt fördömer han kulturministerns agerande på konstvernissager på Moderna museet förra helgen.

– Det här ger verkligen ingen bra bild av Sverige, säger han.

"Hon borde ha sett rasismen"

Han tar sig tid att tala med Expressen - trots att han befinner sig i Bryssel för att delta i organisationens styrelsemöte.

Han är mycket upprörd över det som hänt och tycker att Sverige borde ta sitt ansvar för kulturministerns agerande.

- Hon borde ha sett rasismen i detta. Ni sitter på friheter i ert land som många andra inte har. Det är lätt att vifta bort en sådan här händelse. Det borde hon inte ha gjort, säger Chibo Onyeji.

Inte första gången

Han säger att det inte är första gången ett liknande konstrasistdåd händer i Sverige.

Han syftar på en händelse i Lund när tre svartsminkade personer såldes på slavauktion, något som också var rubricerat som ett konstverk.

- Nu måste Sverige göra upp med sitt rasistiska förflutna. Istället måste Sverige börja visa upp bilden av sig själva som toleranta och en plats där många sorters människor har möjlighet att leva tillsammans, säger han.

"Ursäkt måste till"

Han säger att rasisttårtehändelsen och kulturministerns agerande där verkligen gett en annan bild av Sverige än tidigare.

– En ursäkt måste till för att detta sår ska kunna läka. Det kanske hjälper lite i alla fall, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.