Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter svaga valresultatet: Miljöpartiet tvingas varsla

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid en pressträff. Partiet tvingas varsla personal efter det svaga valresultatet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tolv personer har varslats om uppsägning på Miljöpartiets kansli i Stockholm och på riksdagskansliet, rapporterar SR:s Ekot.

– När vi får färre mandat minskar vårt partibidrag och då behöver vi krympa vår kostym, säger partisekreteraren Amanda Lind till Ekot.

Miljöpartiet backade från 6,9 procent till 4,4 i höstens val. Det svaga resultatet innebär inte bara färre mandat i riksdagen – även partibidraget krymper. 

Det innebär att Miljöpartiet nu tvingas varsla personal.

– Vi har behövt se över vår verksamhet, säger partisekreteraren Amanda Lind till Ekot.

Det ska handla om tolv personer som är anställda på partiets kansli i Stockholm och på riksdagspartiet som nu måste sluta.

Miljöpartiet tvingas varsla

Miljöpartiet tappade nio mandat efter valet och är minsta parti med 16 riksdagsledamöter. Totalt fördelas runt 470 miljoner kronor om året till riksdagspartierna.

Exakt vad mandattappet kommer att innebära ekonomiskt har Miljöparitet ännu inte en fullständig bild av.

Även lokalt gick det dåligt för partiet som har åkt ur sju landsting och regioner. De saknar representation i 91 av landets kommuner och det innebär också förlorade bidrag, rapporterar Ekot.

Förutom de tolv personer som varslas i Stockholm förlorar partiet politiska sekreterare i de landsting där partiet åkt ur.

Bidragen viktiga för MP

Även ett fåtal tjänstemän kommer att sägas upp lokalt, men Miljöpartiet kan ännu inte säga hur många det rör sig om. Några lokala kanslikontor måste också stängas.

Partiet ska ha avsatt medel för att kunna hantera ett extra val. Men eftersom de inte har några externa finansiärer är partibidragen viktiga för Miljöpartiet, berättar Amanda Lind för Ekot. 

– Vi kommer att få hitta andra sätt att jobba och se över hur vi prioriterar i vår verksamhet, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.