Efter supervärmen – ostadigt väder på ingång i hela landet

Det slogs flera värmerekord i Sverige under midsommarhelgen. Meteorologen Josefine Bergstedt på Storm varnar för vattenbrist och skogsbränder, innan det ostadiga vädret kommer tillbaka.
Slut på värmen.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Nu blir det regn.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en midsommarhelg med värmerekord på flera håll i Sverige är svalare temperaturer nu på ingång.

Den närmsta veckan kan man räkna med temperaturer på omkring 15 till 20 grader och en hel del regn.

– Vi kommer återvända till mer normala julitemperaturer från och med söndag och sedan hela nästa vecka, säger meteorologen Josefine Bergstedt på Storm. 

Den senaste veckan har bjudit på en riktig värmebölja i Sverige men nu är värmen på väg bort och den närmsta tiden är betydligt svalare temperaturer att vänta. 

– Vi kommer återvända till mer normala julitemperaturer från och med söndag och sedan hela nästa vecka, säger meteorologen Josefine Bergstedt på väderinstitutet Storm. 

Enligt Josefine Bergstedt får man nöja sig med att temperaturerna kommer upp i cirka 20 grader i Götaland och Svealand som mest – och i norr förväntas det inte bli varmare än 15 grader.

Välbehövligt regn på ingång

Det är inte bara svalare temperaturer som väntar nästa vecka utan också en hel del regn – vilket kan behövas på flera håll i Sverige där risken för vattenbrist och skogsbrand är hög. 

– Regnet är välbehövligt, dels för att det minskar risken för skogsbrand – men även för att det är risk för vattenbrist i både Götaland och Svealand.

De som tar semester nästa vecka får alltså ställa in sig på högst ostadigt väder i hela Sverige, säger Josefine Bergstedt.

– Det blir allmänt ganska blött och svalt i hela landet nästa vecka. Sen kommer det inte att spöregna hela veckan, utan solen kommer att visa sig i perioder.

Se även: 

Det råder brist på svenska jordgubbar inför midsommaren efter en skånsk hagelskur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.