Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter striderna i MP: Jabar Amin vinner provvalet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har stormat i Miljöpartiets valkrets Västerbotten. 

Tidigare i år petades Miljöpartiets styrelser i Västerbotten av den högsta partiledningen. 

Jabar Amin – en av de största kritikerna mot partiledningen – vinner nu provvalet till nomineringslistan. 

Samtidigt säger riksvalsberedningen att provvalet visar på en splittring inom partiet – och att provvalet bara är en del som valberedning ska ta hänsyn till i när de gör listorna, rapporterar Västerbottens-Kuriren 

I november i år var konflikten inom Miljöpartiets valkrets Västerbotten ett faktum. Partiledningen steg in och avsatte distriktsstyrelsen och tillsatte en ny ledning. 

Partistyrelsen klev in efter att två lokalavdelningar begärt att de agerade. Västerbottens valkrets ska haft en intern konflikt i över tio år. Miljöpartiet skrev i ett pressmeddelande i november att "trots upprepade insatser från riksorganisationen har problemen inte blivit lösta", skriver TT. 

En av de som var mest kritiska mot partiledningens agerande var Jabar Amin, riksdagsledamot och Miljöpartiets representant från Västerbottens läns valkrets. 


LÄS MER: MP-styrelsen i Västerbotten sparkas 


Polariserande valsystem

Nu har han tagit förstaplatsen till riksdagen i Västerbottens provval till riksdags- och regionfullmäktigelistan. 

– Jag är tacksam och glad över förtroendet. Det har varit ett otroligt högt valdeltagande, kanske det högsta någonsin, och det visar att tillräckligt många medlemmar har en klar uppfattning om det jobb jag gör i riksdagen och på hemmaplan. Jag ser det som ett stöd för fortsatt arbete, säger Jabar Amin. 

Jabar Amin tydligaste utmanare Elin Söderberg hamnade först på elfte plats. Provvalet följer ett majoritetsvalsystem och riksvalberedningen har lyft fram problem med systemet, skriver Västerbottens-kuriren.

Söderberg hamnar långt ned då de medlemmar som stöttar Amin var i majoritet, även om de i faktiska tal inte var många fler. 

Färre än 10 procent som satte Jabar Amin som etta hade med Elin Söderberg bland sina tolv första namn, skriver Västerbottens-kuriren.  

Ingen som kryssade Elin Söderberg som etta valde Jabar Amin på någon plats.

Sammankallande i riksvalsberedningen Katrin Wissing säger till Västerbotten-kuriren  att provvalet bara är en del som valberedning ska ta hänsyn till.

– Det tas lika mycket hänsyn till andra faktorer för att kunna bygga ett så bra lag som möjligt. Till exempel bakgrund, kön och etnicitet.

Och provvalets resultat visar på den splittring som finns inom partiet, menar riksvalberedningen.

Jabar Amin säger att han tror att han har mycket goda chanser att komma högt upp på listorna. Valberedningen är tänkta att presentera sitt förslag till listor den 20 december. 

– Jag har fått tydliga signaler från medlemmar och andra representanter att de stödjer min kandidatur, säger Jabar Amin. 

"De fyras gäng"

Tidigare i augusti meddelade tre tunga miljöparti-politiker att de inte kommer kandidera i nästa val. Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets hoppar alla av efter vad de kallar många svikna vallöften. 

De tre toppolitikerna har tillsammans med Jabar Amin ingått i som har kallats "de fyras gäng." De har genomgående kritiserat Miljöpartiets ledning för att ha svikit partiets ideal på en rad avgörande punkter. 


LÄS MER:  Tre MP-politiker hoppar av inför riksdagsvalet 2018

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.