Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter stormningen – IS hotar med fler attacker

IS attackerar fängelse i Syrien: Minst 25 döda.
I sina egna kanaler har terrorgruppen IS publicerat propagandabilder som uppges visa IS-medlemmar i fångkläder före stormningen, och därefter i frihet.
Foto: IS / IS
SDF-soldat i al-Hasakah under torsdagen.
Foto: ORHAN QEREMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild tagen i al-Hasakah under onsdagen.
Foto: Baderkhan Ahmad / TT NYHETSBYRÅN

Efter förra veckans stormning av centralfängelset i Syrien hotar terrorgruppen IS med flera attacker. 

”Den här gången var det bara 12 av våra bröder som utförde stormningen”, hävdar IS. 

En talesperson för kurdiskledda YPG anklagar Turkiet för att ha ”finansierat och planerat” attacken.

– Turkiska underrättelsetjänsten MIT finansierade attacken med 15 miljoner dollar, hävdar YPG:s talesperson Nori Mahmoud till Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Trots att det har gått åtta dagar sedan terrorgruppen IS stormade centralfängelset al-Sinai i al-Hasakah i nordöstra Syrien fortsätter IS att aktivera vilande celler i området.

Bara under natten mot fredagen utsattes flera vägspärrar tillhörande kurdiskledda SDF, Syriens demokratiska styrkor, för attacker.

Samtidigt fortsätter SDF att utreda hur IS kunde storma ett av de mest bevakade fängelserna i Syrien.

I en intervju med Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet säger Nori Mahmoud, talesperson för kurdiska YPG, att attacken var planerad av turkiska underrättelsetjänsten MIT.

– Som ni vet ligger huvudkvarteret för Syriens Demokratiska Styrkor i al-Hasakah. De ville utnyttja att de farligaste terroristerna sitter i fängelset Guweiran för att ta kontroll över kvarteren där, säger han.

IS: Flera hundra fångar fritagna

IS publicerade på fredagen flera artiklar i magasinet al-Naba'a där man avfärdar anklagelserna om att Turkiet skulle ha planerat attacken och hävdar att ”det är bara 12 av våra ”inghimasiin” (martyrkrigare) som stormade fängelset”. Enligt IS har flera hundra fångar fritagits och skickats till säkra områden. 

Enligt tidigare uppgifter fanns det cirka 5 000 fångar, varav 700 barn, i al-Sinai. De flesta tillhör IS-grupper som försvarade terrorsektens sista fäste i al-Baghous. 

Enligt Syriska Människorättsobservatoriet har minst 175 IS-medlemmar och fler än 50 krigare från SDF dödats i striderna.

IS skriver på fredagen att efter stormningen inledde terrorgruppen ”förhandlingar” för att få fri lejd från fängelset. Det framgår inte vilka IS har förhandlat med.

Enligt kurdiska miliskällor skedde förhandlingarna med amerikansk militär på plats.

En kurdisk miliskälla säger till Londonbaserade tidningen al-Quds al-Arabi att förhandlingarna ledde till att man gav fri lejd till ”200 fångar” mot att IS släppte 23 tillfångatagna SDF-krigare. 

Vädjar om ”omedelbar evakuering”

Rädda Barnen uppmanade i ett pressmeddelande för ”omedelbar evakuering” av barnen från fängelset.

– Det vi hör från Guweiran-fängelset är djupt oroande. Rapporter om att barn har dödats eller skadats är tragiskt och upprörande, säger Sonia Khush, Rädda barnens representant i Syrien, i ett uttalande.

Både kurderna, USA och FN har uppmanat samtliga länder att ta hem sina medborgare från fängelser i Syrien. Minst 12 000 IS medlemmar från 50 olika länder sitter fängslade i nordöstra Syrien.

Se också: 

Utrikesminister Ann Linde: ”Kommer att behöva stå för sina handlingar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.