Efter storbråket: Sigge Eklund kissar på Filter

Författaren Sigge Eklund hamnade under våren i ett storbråk med magasinet Filter efter ett reportage om honom och hans familj.

När han under onsdagen utsågs till Årets branschpersonlighet gav han igen – genom att kissa på tidningen.

– Det enda sättet att på ett kraftfullt sätt kommentera vad jag känner inför allt som hände var att lägga tidningen framför mig och dra ner gylfen, säger han till Expressen.

Det började som en intervju till ett reportage om författaren Sigge Eklund. Men när texten väl publicerades i magasinet Filter blossade ett rejält bråk upp mellan tidningen och författaren.


Mattias Göransson.
Foto: Foto: TT

Under våren har parterna turats om att dela ut kängor mot varandra. Men på onsdagen, när alla trodde att bråket hade lagt sig, gick Eklund till ytterligare en attack. I en tackfilm, efter att ha utsetts till Årets branschpersonlighet, drar han ner byxorna och kissar på tidningen.

– Men jag gillar ju Filter, det är en supertidning. Sköna killar, säger Sigge Eklund i filmen innan han drar ned byxorna.

Berättar om kuppen

För Expressen förklarar Eklund att kissattacken mot Filter var skämtsam och skapad för att vara en del av ett tacktal på en gala. Han menar att hela konflikten har utvecklats till "en surrealistisk cirkus".

– Det skulle ta en halvtimme att reda ordning i allting som hände. Just eftersom Filter började ljuga tidigt. Därför känner jag att det enda sättet att på ett kraftfullt sätt kommentera vad jag känner inför allt som hände var att lägga tidningen framför mig och dra ner gylfen, säger han till Expressen.

Allt startade efter ett reportage

Filter chefredaktör Mattias Göransson säger att han inte har sett Eklunds kissfilm.

– Nej det såg jag inte, och nej jag bryr mig faktiskt inte. Jesus, skriver han i ett mejl till Expressen.

Konflikten mellan Eklund och Filter startade efter tidningens reportage om författaren och hans familj.

Eklund, som beskrevs som en narcissist i texten, hävdade att han inte fått läsa sina egna citat samt blivit felaktigt informerad om artikelns vinkel. 40-åringen menade även att tidningen försökte utmåla honom och hans familj som narcissister.

"Är helt i sin ordning"

Filter å sin sida anklagade Eklund för att ljuga. I ett svar på sajten gav magasinet sin syn på konflikten.

"Sigge Eklund hade uppenbarligen föredragit om tidningen Filter publicerade ett höviskt, idoliserande personporträtt på honom inför släppet av hans nya bok (så som så många andra tidningar nu antingen har gjort eller är på väg att göra). Så blev det inte. Därför är han besviken på Filter samt på skribenten Marcus Joons. Detta är helt i sin ordning.", skrev de bland annat.

"Oseriöst journalistiskt sätt"

Anklagelserna från Filter ledde till att Eklund lade ut en mejlkonversation på nätet.

– Alla som läser mejlen ser att de arbetat på ett oseriöst journaliskt sätt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Att inte få läsa sina egna citat i en så lång text som handlar om en själv, sa han till Resumé.

Berättar om artikelidén

Efter Eklunds inlägg gick Filter till ännu en motattack och hävdade att författaren inte hade tagit med alla mejl. Magasinet publicerade därefter ett mejl från Filters reporter där han förklarar vad artikeln ska handla om.

"Det har ju funnits en hel rad av artiklar om dig, din bror och din pappa men jag har aldrig läst en som innehållit alla och som fångat en större bild från Palme-Sverige till där ni är i dag", skriver reporten i mejlet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.