Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sju anhållna, vapen och jättemängd narkotika taget i räd i Sundsvall

Sju anhållna efter blixträd i Sundsvall – vapen och narkotika beslagtaget. Se klipp från polisens och åklagarens pressträff.
Under torsdagskvällen slog polisen till mot flera adresser i Sundsvall och sju personer kunde anhållas.
Foto: Gobiten.se
Josef Wiklund, LPO-chef på polisen i Medelpad och Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på Polisen Västernorrland, under fredagens pressträff.
Foto: SVT

Polisen gjorde en blixträd i Sundsvall.

Resultatet: Sju anhållna – enligt åklagaren har man stoppat sprängningar och ett mord.

Kampen om narkotikamarknaden i staden beskrivs som en del av våldsvågen i Stockholm.

I går kväll slog polisen till mot flera adresser i Sundsvall.

Sju personer anhölls. Polisen kunde beslagta både vapen och stora mängder narkotika. Man beslagtog även misstänkta termosbomber.

På fredagen höll polis och åklagare en pressträff om insatsen.

Josef Wiklund, LPO-chef på polisen i Medelpad, säger att man haft ett intensivt arbete hos dem sedan en vecka, i samband med våldsvågen i Stockholm – och kriminella nätverks närvaro som man vet finns ”längs Norrlandskusten”.

Sedan i onsdags har man arbetat specifikt med den här insatsen, säger Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på polisen i Västernorrland.

– Nätverken och de kriminella aktörerna agerar både regionalt, nationellt och internationellt.

– Vi kan se att det här har kopplingar till andra utredningar som vi utreder här, och att aktörerna även finns i ärenden i andra delar av landet, sa Veronica Andersson.

Kan ha stoppat mord

Flera av de gripna i torsdagens insats misstänks för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi har anledning att misstänka att det skulle ske ett allvarligt våldsdåd här i stan, säger vice chefsåklagare Karin Everitt på pressträffen.

– De här personerna som nu är anhållna är både lokalt förankrade, men även tillresta personer.

Enligt uppgifter till Expressen kopplas delar av våldsvågen i Stockholm till en konflikt om narkotikahandeln i just Sundsvall. Just det kan polisen inte kommentera i nuläget, eller vilka andra ärenden som de gripna har koppling till.

Expressen har tidigare rapporterat att våldsvågen i knutits till två utpekade gängledare. Det handlar om ”Den kurdiska räven” – som lyfts som en av Sveriges största narkotikagrossister – och ”Greken”, den 24-årige man som pekats ut som ledare i Dalennätverket.

Totalt kaos i polishuset: ”Hallå hallå!”

När polisen i Sundsvall skulle presentera sina framgångar hade de inte teknikens gudar på sin sida.

Det här är ”Kurdiska räven”

Mariela Quintana Melin reder ut vilka som är gängkonfliktens huvudpersoner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.