Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter städskandalen hos Andersson – regeln ändras

Magdalena Andersson hade städhjälp som befann sig i Sverige utan uppehållstillstånd.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Säkerhetspolisen, Säpo.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen ger Säkerhetspolisen utökade möjligheter att bättre kunna kontrollera personer med tillträde till skyddspersoners bostad. 

Regeländringen sker efter att en städare som befann sig i Sverige illegalt frihetsberövades när hon skulle städa dåvarande statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka.

I januari i år kunde Expressen avslöja att polisen larmats till den dåvarande statsministern Magdalena Anderssons villa i Nacka efter att en städfirma utlöst ett inbrottslarm av misstag.

I samband med händelsen, som ägde rum före jul förra året, frihetsberövades en av städarna av polisen – en kvinna i 25-årsåldern från Nicaragua. Anledningen var att hon saknade uppehållstillstånd i Sverige.

I en intervju med Expressen berättade städaren att hon vid ett tidigare tillfälle varit inne i den dåvarande statsministerns bostad.

Säpo kritiserades

Efteråt riktades hård kritik mot Säkerhetspolisen för att en efterlyst person med avvisningsbeslut utan säkerhetskontroll kunnat befinna sig i statsministerns hem.

Men Säpo hade vid tillfället inte möjlighet att genomföra registerkontroller på personer som inte var placerade under säkerhetsklass.

Expressen kan nu berätta att regeringen har tagit beslut om att ändra reglerna. Säpo kommer framöver att kunna genomföra sådana kontroller på personer som har tillträde till skyddspersoners bostäder.

Ändringen träder i kraft den 1 januari 2023.

Andersson: ”Har inte sökt på företag som är billiga”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.