Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter sprickan – nu enas liberaler bakom SD-linjen

Stefan Löfven första statsministern att fällas i misstroendeomröstning
Liberalerna har lämnat januariöverenskommelsen, meddelade Nyamko Sabuni på måndagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson bör nu få möjligheten att försöka bilda regering, anser Liberalerna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna har lämnat januariavtalet och samarbetet med Stefan Löfven.

Nu vill även kritiker mot sidbytet låta M-ledaren Ulf Kristersson pröva sina möjligheter att bilda regering.

– Vi är ett enigt parti i den här situationen, säger partiveteranen Barbro Westerholm.

Regeringskrisen i Sverige

Liberalerna röstade gult i måndagens misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven, som trots det förlorade den historiska voteringen med 181 motröster. L-ledaren Nyamko Sabuni meddelade direkt efteråt att januariuppgörelsen har upphört att existera, och partiets tjänstemän lämnade regeringskansliet samma dag.

Hennes besked grundar sig i Liberalernas beslut om att framöver verka för en borgerlig regering, även om det kräver Sverigedemokraternas stöd. Den nya linjen föranleddes av uppslitande interna diskussioner, men vann majoritet på partirådet i slutet av mars.

Det har spekulerats i att vissa L-ledamöter kan komma att rösta mot en Kristersson-ledd regering i protest mot beslutet. Men enligt Barbro Westerholm, som har varit djupt kritisk mot Liberalernas vägval, står riksdagsgruppen enade bakom partilinjen.

– Vi jobbar på det sättet. Jag förutsätter enighet, säger hon.

”Rimligt att Kristersson får sondera”

En annan som har ifrågasatt sidbytet är gruppledaren för Liberalerna i Stockholms stad, socialborgarrådet Jan Jönsson. Nu skriver han på Facebook:

”Att Moderaterna och Ulf Kristersson får försöka bilda regering efter att S-regeringen nu röstats bort är rimligt. Att släppa fram en ny M-ledd regering är också vad L har som inriktning, nu när förutsättningarna för Januariavtalet inte längre finns. Men vi i L har förstås höga krav på vad en sådan regering ska driva för frågor för att ge vårt stöd.”

Riksdagsledamoten Lina Nordquist för ett liknande resonemang. Hon var först kritisk till att öppna för en regering som tar stöd av SD, men omprövade sin linje när Nyamko Sabuni förtydligade att det inte kommer innebära något fullskaligt budgetsamarbete. 

– Jag ville inte att januariavtalet skulle falla i går, vi ville nog alla slutföra reformerna. Men när regeringen röstades ner och januariavtalet föll, då tycker jag att det rimliga är att ledaren för det största borgerliga partiet, Ulf Kristersson, får en chans att sondera och se om han får ihop ett stabilt lag som kan accepteras. Det blir säkert inte lätt rent matematiskt, men det är rimligt att försöka, säger hon.

Fortsatt debatt om gränser

Samtidigt som riksdagsgruppen respekterar partirådets beslut, fortsätter de interna diskussionerna om var Liberalernas gränser går, enligt Lina Nordquist. Det har bland annat funnits önskemål om någon form av skriftligt klargörande.

– För mig är det tydligt att vi inte accepterar ett samarbete där illiberala partier får igenom sin agenda, men eftersom det uppenbarligen finns personer som inte tycker att det räcker så behövs tydligare beskrivningar. Det är något vi får klura på.

Ser du ett läge där konflikten fortsätter i höst?

– Jag gissar att debatter kommer blomma upp när vi kommer fram till landsmötet, både kring sakfrågor och ideologiska gränsdragningar, säger Lina Nordquist.

”C kanske föreslår Lööf som statsminister”

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg om kompromisserna som S kan tvingas ställas inför.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.