Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter sprängdådet – väktare skyddar ingången på huset

Bilderna inifrån sprängda trapphuset.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skadorna var stora efter bombdådet.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skadorna var stora efter bombdådet.Foto: Fredrik Sjöshult

Fem dagar efter sprängdådet i en port på Östermalm har de drabbade boende fortfarande inte fått återvända hem. 

Samtidigt vakar väktare över porten som sprängdes bort. 

– De ska kontrollera att ingen springer omkring där, säger en boende.

Tryckvågen från explosionen sprängde fönsterrutor och flyttade bilar som stod parkerade utanför porten. Bombdådet inträffade natten till måndagen på Gyllenstiernsgatan på Östermalm men hördes långt bort, boende i både Lidingö och Bagarmossen reagerade på smällen. 

På fredagen har fortfarande ingen gripits misstänkt för dådet. Man har inlett en särskild händelse vid namn ”Knut” för att få till extra resurser till utredningen. 

– Utredningen fortsätter. Vi knackade dörr under gårdagen och fortsätter med det i morgon lördag, säger Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg på eftermiddagen. 

Misstänkt bombman fångad på kamera

Den misstänkte bombmannen kan ha fångats på bild. På en övervakningskamera utanför tv-huset syns en person komma med en bil till platsen strax innan explosionen som går ur bild längs trottoaren, och sedan kommer springande tillbaka till bilen som kör i väg. Sedan inträffar explosionen.

– Nu ägnar vi oss åt sedvanligt utredningsarbete. Vi följer upp tips och tittar på filmmaterialet som finns i utredningen, säger Towe Hägg. 

Porten sprängdes bort av den kraftiga bomben.Foto: Fredrik Sjöshult

För boende i huset har sprängdådet orsakat stora problem och skador i vissa lägenheter. Boende i två portar evakuerades efter smällen, och nu hoppas man att man får komma hem igen nästa vecka. På platsen pågår reparationerna för fullt.

– Vi hoppas på att vi får komma hem snart, säger en boende.

Väktare utanför porten

Enligt en boende kallade fastighetsvärden in ett säkerhetsbolag direkt efter händelsen som har vaktat porten hela veckan.

– Vår hyresvärd har kallat in ett vaktbolag, de gjorde de redan innan polisen gick, säger personen. 

– De ska kontrollera att ingen springer omkring där, för vi hade ju inte så mycket till ytterdörr. Vi har inte fått komma in utan att någon av antingen försäkringsbolag eller någon av byggarna följer med oss. 

Vaktbolaget på plats på adressen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Säkerhetsbolaget Tempest AB säger att man bedriver bevakning på en rad adresser i Stockholm och att man inte kan ge någon information på grund av sekretess.

– Huruvida vi har någon pågående bevakning på Gyllenstiernsgatan 4 eller någon anslutande adress är, hur mycket jag än skulle vilja, inte möjligt för mig att varken bekräfta eller dementera, säger vaktbolaget i en kommentar.

Expressen har sökt fastighetsvärden. 

SVT:s kamera fångade den misstänkte mannen på kameran:

Misstänkt gärningsman syns kliva ur bil och gå mot Gyllenstiernsgatan.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.