Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter snöovädret – nu rustar de för nytt kaos

Lasse Rydqvist från väderinstitutet Storm om veckans väder.
Nytt snöoväder väntar i Västernorrland och Västerbotten.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prognosen är ännu mycket osäker, men SMHI spår att det lokalt kan komma upp till 25 centimeter snö.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Knappt har snön från förra veckans snösmocka hunnit schaktas bort förrän det är dags igen.

SMHI utfärdar nu en klass 2-varning för stora snömängder längs Norrlandskusten – och alla tåg norr om Sundsvall stoppas.

Stora mängder snö väntas falla i Västerbottens och Västernorrlands län från torsdagsmorgonen och framåt. Under kort tid så väntas 15 till 25 centimeter snö i Västernorrland och mellan 25 och 35 centimeter i Västerbottens kustland.

– Men det slutar inte snöa, även om intensiteten avtar. Så det kommer att komma mer snö än så, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

De stora snömängderna beror på ett nederbördsområde som rör sig norrut över landet. Samtidigt så tilltar vinden och det blir blåsigt.

– Vid kusten kan det hamna på cirka tio meter per sekund i medelvind. Så det kommer att bli besvärligt väder, säger Moa Hallberg.

Inställda tåg

Redan från och med ikväll har SJ beslutat att ställa in samtliga tåg till och från Jämtland samt trafiken mellan Sundsvall och Umeå på grund av vädret.

– Det går trafik mellan Stockholm och Sundsvall, men inte längre norrut eller västerut, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Beslutet gäller än så länge under torsdagen.

– Vi har inte fattat beslut om fredagen ännu, vi avvaktar utvecklingen, säger Stephan Ray.

Snöfallet väntas avta något under fredagsmorgonen, men sedan tillta igen. Under sena fredagen och lördagsmorgonen väntas återigen stora snömängder i de båda länen.

– Det kommer att kunna medföra trafikproblem så det är alltid bra att vara försiktig, framför allt om man är ute och kör eller cyklar. Eftersom det blåser skulle det kunna bli drivbildning också, säger Moa Hallberg.

”Kommer inte ikapp”

I Umeå kämpar fortfarande kommunen med att få bort snön som föll under förra veckans enorma snöoväder.

– Det kommer att bli jobbigt. Vi skulle gärna ha en till vecka på oss. Vi kommer inte ikapp men vi kommer att fortsätta jobba för fullt, säger kommunens gatudriftchef Per Hilmersson till Västerbottens-Kuriren.

Umeåborna får räkna med trafikstörningar och att alla vägar inte kommer att hinna plogas.

– Även i Örnsköldsvik har snöröjarna jobbat på högvarv sedan i tisdags i förra veckan, då snösmockan slog till. Hittills har uppskattningsvis 22 000 kubikmeter snö fraktats bort från kommunens gator, berättar trafik- och parkchefen Pelle Edlund för allehanda.se.

– Säg att det blir kring 1 500 lass om vi säger att det går 25 kubik på varje lastbil. Det är otroliga mängder, säger han till tidningen.

Under natten mot onsdag fortsätter kommunens styrkor med att frakta bort snön – och förhoppningsvis hinner det bli klart innan nästa snöfall kommer.

– Vad jag förstår så kommer det att bli mycket snö. Fast inte lika mycket som för en vecka sedan. Torsdag och fredag väntar jag mig en ny duvning. I bästa fall blir det inte lika blåsigt den här gången, säger Pelle Edlund till allehanda.se

Snö i Sahara för fjärde gången på 42 år: ”Spektakulära bilder”

Meteorolog Lasse Rydqvist: ”Verkligen något man inte ser varje dag”.

Williams första dag som snöröjare: Tog sig inte från parkeringen

Drabbades av det kraftiga snöovädret förra veckan – första dagen på jobbet blev inte som han tänkt sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.