Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter snippadomen – nämndemän kräver dubbel lön

Kommenterar S i Göteborgs agerande i ”snippa”-målet.
Stefan Blomquist, ordförande i Nämndemännens riksförbund, kräver höjda arvoden. Efter den så kallade snippadomen blir det svårare att nyrekrytera, menar han.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen måste höja ersättningen till nämndemän kraftigt. Det menar Nämndemännens riksförbund som skickat in sina krav till regeringen.

– Det är svårt att rekrytera i vanliga fall och det som hände efter den så kallade snippadomen har inte underlättat. Tvärtom, säger ordföranden Stefan Blomquist.

Blomquist har till slut personligen fått kontakt med en av de två nämndemän som kritiserades hårt efter en friande dom om våldtäkt mot barn, och som efter ”coachande samtal” med Socialdemokraterna omedelbart sa upp sig från uppdraget.

Bekräftade farhågor

– Jag kan inte citera vad han sa men det bekräftade mina värsta farhågor, det blev precis så illa för den här personen som man kunde vänta sig.

Stefan Blomquist menar att skandalen kring påtryckningarna efter den så kallade snippadomen inte bara äventyrar domstolarnas oberoende, utan även skrämmer bort sittande nämndemän och försvårar rekryteringen av nya. 

– Min mejlkorg fylls av brev från folk som vill hoppa av efter det här. Andra som hör av sig har funderat på att bli nämndemän, men vill inte riskera att bli utsatta för påtryckningar. Ja, vad ska jag svara på det?

Nya nämndemän utses

Nu under våren ska nya nämndemän utses för nästa fyraårsperiod. Det gäller att hitta lämpliga personer som speglar befolkningen, är ostraffade och allmänt omdömesgilla. De utses av partierna men ska agera opolitiskt i rättssalen.

Enligt riksförbundets skrivelse som skickats in till regeringen måste ersättningen höjas kraftigt om det ska gå att rekrytera nämndemän. Dagens arvode på 680 kronor före skatt  för en heldag i domstolen bör höjas till minst det dubbla, anser förbundet som också vill att systemet moderniseras så att förlorad arbetsinkomst ersätts även för egna företagare.

Riksåklagare Petra Lundh har överklagat ”snippadomen” till Högsta domstolen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Att vara nämndeman är ingen ”walk in the park”. Man ska sitta långa dagar i domstol och ta del av otäck bevisning – bilder på brottsoffer, avhuggna kroppsdelar, barnvåldtäkter. Sedan får man inte diskutera det hemma vid köksbordet på grund av hård sekretess. Och man förväntas göra detta nästan gratis, säger Stefan Blomquist.

Domen överklagad

– Vi måste höja arvodet till nordisk nivå, i Finland får man 1500 kronor för en heldag, det vore rimligt även här. 

Den så kallade snippadomen har överklagats till Högsta domstolen. Riksåklagare Petra Lundh menar att hovrätten begått olika fel i processen och vill att HD skickar tillbaka ärendet för en ny rättegång.

Påverkades av rätten att ta bort “sexuellt ofredande” • Experten: Kan vara olagligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.