Ann Linde skriver på samförståndsavtal i Teheran, iförd slöja. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENAnn Linde skriver på samförståndsavtal i Teheran, iförd slöja. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ann Linde skriver på samförståndsavtal i Teheran, iförd slöja.

 Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfvens statsbesök i Iran har möts av kritik. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENStefan Löfvens statsbesök i Iran har möts av kritik. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Stefan Löfvens statsbesök i Iran har möts av kritik.

 Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Handelsminister Ann Linde har fått kritik för sin slöja under besöket i Iran. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENHandelsminister Ann Linde har fått kritik för sin slöja under besöket i Iran. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Handelsminister Ann Linde har fått kritik för sin slöja under besöket i Iran.

 Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Efter slöjkritiken:
Träffas inte i Iran

Publicerad

TEHERAN. Hon bar slöja när hon skrev under avtalet med Irans vice president.

Nu anklagas handelsminister Ann Linde, S, för att skicka fel signaler till unga kvinnor som kämpar mot hedersförtryck – samtidigt som kritiker anser att hon borde ha skrivit under handelsavtalen utanför Iran.

– Det är ingenting jag tycker om. Men det är lag i Iran på att kvinnor måste bära slöja. Man kan knappast komma hit och bryta mot lagarna, säger Ann Linde.

När den svenska regeringsdelegationen - med statsminister Stefan Löfven och handelsminister Ann Linde i spetsen - besökte Iran under helgen har kvinnorna i delegationen, elva av totalt 15 personer, fotograferats i slöja i stort sett hela tiden förutom när de var inne på svenska ambassaden.

Anledningen är att alla kvinnor i Iran enligt lag måste täcka håret när de befinner sig i offentliga miljöer.

Men kritiken har varit hård från flera håll.

– Jag tycker det är ett haveri för den feministiska utrikespolitiken som regeringen säger sig föra. Slöjan är en symbol för kvinnoförtryck, säger L-ledaren Jan Björklund.

Även den iranska kvinnoorganisationen My Stealthy Freedom som kämpar mot slöjlagen anser att den svenska delegationen borde vägrat acceptera påbudet.

"Svenska hycklande ministern Ann Linde borde ha läst pressklippen om My Stealthy Freedom och ifrågasatt den obligatoriska slöjan i stället för att mesigt lyda", skriver organisationen på sin Facebooksida.

L-ledaren Jan Björklund är kritisk.Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Linde: Ingenting jag tycker om

Men även om Ann Linde markerat sitt missnöje med slöja i intervjuer bar hon en grönblå scarf över håret när hon anlände till hotellet i Teheran i fredags, och då svenska delegationen besökte president Hassan Rouhani dagen efter dök handelsministern även då upp i slöja.

– Det är ingenting jag tycker om. Men det är lag i Iran på att kvinnor måste bära slöja. Man kan knappast komma hit och bryta mot lagarna. Det är någonting jag måste följa, säger Ann Linde.

Hon sitter på handelsportföljen, i hennes arbetsuppgifter ingår därmed att marknadsföra svenska produkter. Därför packade hon ner kläder som ritats av studenter på Beckmans designskola i resväskan.

– Om man ändå inte får välja vad man vill ha på sig själv man kan se till att promota svensk design av unga duktiga designelever, säger hon.

Ann Linde: Kvinnor ska få välja själva

Hon fortsätter:

– Då kändes det som att jag kunde göra något positivt av något jag egentligen inte tycker om.

Svenskt mode i all ära, men hur ser du på att man inte får välja vad man har på sig?

Ann Linde skrev på samförståndsavtal i Teheran, iförd slöja.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Det tycker jag inte är bra. Självklart ska kvinnor få välja själva. Här får du inte välja själv eftersom det är lag på att du måste ha det. Det är ingenting jag tycker är bra. Hade jag fått välja hade jag inte haft det.

Björklund: Avtal behöver inte skrivas i Iran

Mellanösternexperten Per Jönsson på utrikespolitiska institutet är inte överraskad av att Ann Linde bär slöja under besöket i Iran.

– Alla kvinnor i Iran måste bära slöja - punkt slut, det går inte att avvika från det. Är man politiker eller på statsbesök så vore det förmodligen att ställa till med ett jävla ståhej om man inte har slöja på sig. Men om någon modig politiker som Angela Merkel eller någon annan sådan där riktig tuffing sa nej så skulle det förmodligen gå, säger han.

L-ledaren Jan Björklund anser att den svenska regeringen borde ha valt att skriva under handelsavtalen på någon plats utanför Iran, just för att undvika slöjtvånget.

– Syftet med resan är att underteckna ett handelsavtal, det är därför Ann Linde är där. Det måste inte skrivas under i Teheran, så det finns flera sätt att lösa det här problemet om man tycker det är viktigt att lösa, säger han.

På det svarar Ann Linde, till TT, att hon menar att oppositionen tar "chansen att plocka billiga poäng":

– Jag tycker att det är så dumt att jag inte vet vad jag ska säga. Tvärtom: Vad har han gjort för att på plats i Iran ta upp kvinnors rättigheter?

Bilderna inte tagna i Iran

Han exemplifierar med en tweet där Gulan Avci, ordförande Liberala kvinnor, publicerat ett bildkollage där Storbritanniens premiärminister Theresa May syns utan slöja tillsammans med Irans president Hassan Rouhani, och tyska försvarsministern Ursula von der Leyen står utan slöja vid sidan av Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman Al Saud – samtidigt som Ann Linde syns med slöja bredvid den iranske vice presidenten Eshaq Jahangiri.

Men bilderna på Theresa May och Ursula von der Leyen är inte tagna i Iran.

– Bilderna visar precis det - att man kan möta iranska ledare på andra platser. Man kan skriva avtal och diskutera med iranska politiker men det går att möta dem på andra platser än i Iran, säger Jan Björklund.

Sänder signaler till svenska folket

När Expressen frågar iranier i Teheran vad som skulle hända om en kvinna tog av sig sjalen blir svaren olika. Vissa säger att man helt enkelt blir tillsagd av omgivningen. Andra menar att du kan bli gripen om du vägrar ta på dig sjalen och kvarhållen till dess att du intygar att du tänker sätta den på dig igen.

Då sjalen glider av Expressens reporter i trängseln under statsministerns besök på Scanias samarbetspartner är en kvinna snabbt framme och hjälper till.

Jan Björklund är orolig över vilka signaler bilderna på en slöjklädd Ann Linde sänder till svenska folket:

– I våra svenska förorter så har vi ett omfattande så kallat hedersförtryck mot unga kvinnor som vill frigöra sig från detta och inte vill klä sig traditionellt muslimskt. Många av dem utsätts för ganska tuffa repressalier från sin omgivning och då sänder det en väldigt märklig signal att våra ministrar avbildas med slöja på huvudet, säger han.

Och fortsätter:

– Man är ansvarig när man sätter sig i en sådan här situation för vilken bild man förmedlar och det är väldigt olyckligt att den här typen av bilder finns och kommer cirkulera. De kommer med säkerhet användas av konservativa krafter i våra förorter.

Det är lag på att kvinnor ska bära slöja i Iran.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag