Efter skandalerna: "Avgå hela bunten"

Yasmine Lindgren, 31, rehabiliteringsassistent i Södertälje:– Jag kan inte förstå hur ett fackförbund med så många medlemmar kan ha en så oansvarig ledning. Jag trodde faktiskt att våra hårt arbetade ören gick till ett förbund som har samma policy som jag själv har på min arbetsplats Jag kräver avgång av samtliga medlemmar i styrelsen. Hela min inställning till Kommunal har ändrats. Jag har ingen tillit kvar alls.
Foto: Privat
Per Knutsson, 63, pensionär, Malmö: – Margot Wallström är ju också insyltad i detta. Nu skapar hon skandaler inrikes också. Hon borde ha avgått redan innan men nu har hon ännu mer anledning.
Foto: Fritz Schibli
Hampus Hjerén, 45, fastighetsskötare, Malmö: – Det är för jävligt. Jag är medlem i Fastighets och hade det hänt hos oss hade jag krävt att ledningen skulle bytas ut. Man kan inte hålla på på det här viset.
Foto: Fritz Schibli
Kristina Andersson, 61, innesäljare, Malmö: – Det är en skandal. Sitter man på höga befattningar så gör man inte så här. Sexshowen är lika illa. Och Margots lägenhet borde de gett till en barnfamilj i stället.
Foto: Fritz Schibli
Daniel Bak, 40, snickare, Malmö: – Det är inte okej att festa för medlemmarnas pengar. Hade de bara betalat själva så hade de fått festa så mycket de vill. Fast det verkar de ju inte fatta.
Foto: Fritz Schibli
Jörgen Calmhede, 59, undersköterska i Karlshamn: – Det är skandal. Hela styrelsen bör avgå, förtroendet är förbrukat. Att detta sker nu, när det närmar sig avtalsrörelse, är värre. Det är ett fack som totalt tappat fotfästet. Nu gäller det att medlemmarna tar tag i ratten och styr skutan rätt!
Foto: Privat
Cerima Ahmetasevic, 26, förskollärare, Malmö: – Jag är själv med i Lärarförbundet men det är inte okej som Kommunal hanterar pengarna. Och att de hyr ut lokaler till sexshower är ännu mer upprörande.
Foto: Fritz Schibli
1 / 8

På sociala medier kokar ilskan över hos många medlemmar i Kommunal över hur ledningen för förbundet har agerat.

Samtidigt blöder förbundet medlemmar - och tusentals har lämnat Kommunal i protest.

Nu förbereds ett upprop av Kommunals medlemmar i Uddevalla för att rösta bort förbundsledningen.

På Kommunals hemsida rankas just nu de vanligaste frågorna som medlemmar har. En av dem lyder: "Hur går jag ur Kommunal?".

Och många går nu från ord till handling. Under fredagen kom uppgiften att över 1400 medlemmar har gått ur Kommunal bara de senaste två dagarna.

En som har tagit steget fullt ut är Karin Fredriksson, 40, i Kalmar.

– Jag har förlorat allt förtroende för Kommunal. Förtroendet har i och för sig försvagats genom åren men detta fick bägaren att rinna över och jag har nu valt att lämna fackförbundet Kommunal, säger hon.

Yasmine Lindgren, 31, arbetar som rehabiliteringsassistent i Södertälje.

– Jag kan inte förstå hur ett fackförbund med så många medlemmar kan ha en så oansvarig ledning. Jag trodde faktiskt att våra hårt arbetade ören gick till ett förbund som har samma policy som jag själv har på min arbetsplats. Jag kräver avgång av samtliga medlemmar i styrelsen. Hela min inställning till Kommunal har ändrats. Jag har ingen tillit kvar alls, säger hon.


LÄS MER Lotta Gröning: Det skulle behövas en omstart inom arbetarrörelsen


"Hela styrelsen bör avgå"

Jörgen Calmhede, 59, undersköterska i Karlshamn, är lika upprörd och kräver styrelsens avgång.

– Det är skandal. Hela styrelsen bör avgå, förtroendet är förbrukat. Att detta sker nu, när det närmar sig avtalsrörelse, är värre. Det är ett fack som totalt tappat fotfästet. Nu gäller det att medlemmarna tar tag i ratten och styr skutan rätt, säger han.

På Kommunals Facebooksida är tonerna ännu hårdare.

"Vad är det som får er att tro att det är ok att använda medlemsavgifter till att äta och dricka gott? ", skriver en medlem och tillägger: "Hur tänkte ni när ni satt där och åt och drack?".

Andra är mer direkta i sina krav. "AVGÅ HELA BUNTEN OMEDELBART!", skriver någon medan ytterligare en person skriver att "Toppen borde avgå. Ordföranden har inte mitt förtroende."

Vissa arga skribenter fokuserar på medlemsavgifterna och hur de använts. "Jag vill per omgående ha tillbaka all min fackliga avgift som jag betalat in de senaste 30 åren", och ytterligare någon kräver att åklagare tittar på det som skett: "Att svara luddigt och svepande på frågor räcker inte. Åtal måste väckas mot samtliga inblandade."

En arg skribent sätter det i ett större samhällsperspektiv: "Ett förbannat dåligt läge också när politikerföraktet växer och för många av folket vänder sig till högerpopulism."

På Kommunals lokala kontor i Uddevalla väljer man att bryta tystnaden kring förbundets skandal.

I ett brev som gått ut till de närmare 3 000 medlemmarna är man inte främmande för att rösta bort förbundsordföranden vid kongressen i juni.

I brevet skriver man också att "detta är totalt för jävligt och oförlåtligt, ett förtroendemissbruk av högsta rang".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.