Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter skandalerna – så kan du gå ur kyrkan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter uppmärksammade granskningar av Svenska kyrkans resor trendade sökningar om att gå ur kyrkan under tisdagen.
Foto: Sven Lindwall

Efter uppmärksammade granskningar av Svenska kyrkans resor trendade sökningar om att gå ur kyrkan under tisdagen.

Det finns både fördelar och nackdelar med att vara med – och så här gör du för att gå ur.

Sveriges Radios granskning av resandet inom Svenska kyrkan har väckt en hel del känslor.

Avslöjandet visade att flera församlingar använt medlemmarnas pengar till påkostade turer på bland annat konferens- och rekognoseringsresor.

Granskningen har inte gått obemärkt förbi och under tisdagen trendande sökningar på internet som handlade om att gå ur Svenska kyrkan. Det är kostnadsfritt att lämna och ännu oklart hur många som reagerat med att göra just det.

Yannick Delmart som är kommunikationschef för Svenska kyrkan i Umeå har än så länge inte märkt av något massutträde.

– Men det kan ju vara så att man beställt blanketter och att vi kommer att märka det om några dagar, säger Yannick Delmart.

Det här vinner du på att gå ur

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, även kallad kyrkoavgift, som styrs av hur mycket du tjänar och var du bor. Rikssnittet för 2016 är 1,01 procent av din kommunalt beskattningsbara inkomst. Så med andra ord – ju mer du tjänar desto mer betalar du till kyrkan.

Så vart tar pengarna vägen? 

Större delen av pengarna går till din lokala församling. Då stöttar du verksamheter som bland annat arbetar för utsatta, kyrkans kulturskapande, träffar för äldre och underhållet av kyrkan.

Det här förlorar du

Om du går ur Svenska kyrkan kan du bara gifta dig i kyrkan om din partner är medlem, och du kan heller inte konfirmera dig. Om du vill begravas i kyrkan tillkommer en avgift. Den rör sig från runt 6 700 kronor och uppåt beroende på församling.

Kenneth Nordgren som är kyrkoherde i Umeå pastorat poängterar att kyrkan även står för mycket annat med sina traditioner och värderingar. Han framhåller bland annat stöd till människor, ungdomsverksamheter, trygghet, vägledning och kulturskapande.

Beklagar att församlingar drabbas

I Kenneth Nordgrens församling har två personer valt att gå ut, och han beklagar att flera församlingar nu riskerar att påverkas. Kenneth Nordgren poängterar att det i Umeå och andra församlingar finns policys som reglerar resorna – men så är det inte överallt.

– Sen beklagar ju jag att det tyvärr finns ett antal resor som också i mina ögon sticker ut som märkliga på ett negativt sätt med höga kostnader och alkoholrepresentation, säger Kenneth Nordgren, som utgår från att fler församlingar nu kommer att skaffa sig policys.

Kenneth Nordgren berättar att kyrkotillhörigheten minskat med i snitt en procent per år under de senaste femton åren. Åldersgruppen 20-45 dominerar bland dem som väljer att lämna.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén har uttalat sig till Dagen om hur hon tror att avslöjandena kommer att påverka Svenska kyrkan.

– Kortsiktigt finns det säkert människor som ifrågasätter oss. Men långsiktigt tror jag att vårt uppskattade arbete på olika håll innebär ett fortsatt högt förtroende, säger Antje Jackelén.

Så går du ur Svenska kyrkan

Det kostar ingenting att gå ur Svenska kyrkan. Utträde sker genom att du anmäler till församlingsexpeditionen i församlingen du är bokförd.

• Du avslutar ditt medlemskap genom en skriftlig begäran där du får fylla i en blankett. Blanketter finns på Svenska kyrkans hemsida.

• När du skickat in din blankett får du en bekräftelse från din församling. Observera att utträdet gäller från den dag blanketten kommer in till församlingens kyrkoherde.

• Den som är medlem den första november betalar kyrkoavgift för hela följande år, vilket betyder att du måste skicka in en begäran senaste den 31 oktober för att inte räknas in ett år till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.