Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter skandalen: Nu har Al-Shammari utvandrat

Det här handlar fallet om.
Najah al-Shammari är inte längre skriven i Sverige.
Foto: Hadi Mizban / AP/TT
I mars 2016 greps den då 49-årige Najah al-Shammari av tre poliser i sin lägenhet.
Foto: GUSTEN HOLM

Najah al-Shammari, före detta försvarsminister i Irak och misstänkt för grovt bidragsbrott i Sverige, är inte längre folkbokförd i Sverige. 

Skatteverket har lagfört att al-Shammari utvandrade till Bagdad den 26 november i år – men han är fortfarande svensk medborgare. 

Najah al-Shammari blev svensk medborgare 2015 och folkbokfördes i Stockholmsförorten Vårby under namnet Najah al-Adeli. Han blev vida uppmärksammad när det framgick att han och hans hustru mottagit barn- och bostadsbidrag från svenska myndigheter – samtidigt som al-Shammari tjänstgjorde som försvarsminister i Irak. 

Al-Shammari har utvandrat

Men nu är al-Shammari inte längre folkbokförd i Sverige. Skatteverket bekräftar för Expressen att 52-åringen är officiellt utvandrad till Bagdad i Irak. Han har inte angett någon särskild postadress vid utvandringen. 

Al-Shammari var försvarsminister i Irak fram till början av december. Då fick han, och hela den irakiska regeringen, avgå efter att över 400 människor dödats i landsomfattande protester. 

Misstänks för flera brott

Najah al-Shammari ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i september 2009. Han fick permanent uppehållstillstånd 2011 och året därpå kom även hans fru och parets sex barn till Sverige. 

Najah al-Shammari och hans hustru utreds för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan. Båda makarna misstänks också för brott mot folkbokföringslagen.

Al-Shammari utreds också av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet för brott mot mänskligheten.

Våren 2016 stod han dessutom åtalad för att i åratal ha misshandlat och hotat fem personer, däribland minderåriga. Det åtalet lades dock ner, enligt uppgift till Expressen på grund av att de målsägande utsatts för påtryckningar från Irak.

Han var tidigare general i diktatorn Saddam Husseins regering. 

I november skickade al-Shammari ut ett pressmeddelande där han nekade till brott och hävdade att han ”utsett en svensk advokat med sina medhjälpare för att stämma de svenska och arabiska tidningarna och webbplatserna som publicerade dessa falska uppgifter”.

Fotnot: I en tidigare version av texten stod det att Najah al-Shammari inte längre var svensk medborgare. Detta var felaktigt och har nu korrigerats. 

Nima Rostini om irakiske försvarsministern

Advokaten Nima Rostami om Sveriges agerande efter uppgifterna om den irakiske försvarsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.