Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter skandalen: FBI utreder Cambridge Analyticas affärer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cambridge Analyticas kontor i London.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skandalbolaget Cambridge Analytica utreds av USA:s justitiedepartement och FBI, rapporterar New York Times. 

Dataanalysföretaget stängde ner sin verksamhet för drygt två veckor sedan, till följd av avslöjandet om att de samlat otillåten data om 87 miljoner användare.

Utredningen kring det omskrivna dataanalysföretaget Cambridge Analytica fortsätter, trots att bolaget lagts ner. Det amerikanska justitiedepartementet och FBI har försökt förhöra tidigare anställda och banker som hanterat bolagets affärer, enligt källor till New York Times.

Utredarna tycks främst fokusera på företagets finanser och hur deras banker fick tillgång till och använde data från Facebook och andra källor. Man ska också ha varit i kontakt med Facebook, enligt en källa. 

Utredningen beskrivs vara i ett tidigt skede och varken FBI eller det amerikanska justitiedepartementet har velat uttala sig till New York Times.

LÄS MER: Skrytet: Vår roll i Trumps seger var avgörande 


Cambridge Analytica har haft tillgång till data om över 87 miljoner Facebook-användare världen över – utan deras medgivande.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Cambridge Analytica stängdes ner

Det var den 2 maj som Cambridge Analytica meddelade att de stänger ner sin verksamhet och går i konkurs. Beskedet kom till följd av att det uppdagats att företaget haft tillgång till data om över 87 miljoner Facebook-användare världen över – utan deras medgivande.Därefter ska de ha sålt sina tjänster till Donald Trumps presidentvalskampanj 2016 för att påverka väljarna. Läckan beskrivs som en av de största som drabbat Facebook. 

Bolaget utreds redan av den brittiska datainspektionen ICO som fick tillstånd att utföra en husrannsakan hos Cambridge Analyticas huvudkontor i London. ICO vill få tillgång till företagets servrar för att kunna reda ut hur informationen de har från Facebook har använts. I och med utredningen förlorade bolaget kunder och riskerade dessutom höga advokatkostnader. 


LÄS MER: Cambridge Analytica stänger ned sin verksamhet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.