Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter sju dagars kamp – nu är hoppet över

Kommunens ordförande i tårar när han lämnar beskedet.
Polismästare Ida Melbo Øystese berättar för den samlade pressen att man nu inte längre letar efter liv.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anders Östensen, kommunalråd i Gjerdrum, kämpade mot tårarna när han konstaterade att beskedet var tragiskt, men väntat.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Melbo Øystese.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jordskredet i Norge inträffade dagen före nyårsafton.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

GJERDRUM. Efter en sju dagar lång sökinsats är hoppet ute. 

Alla som saknats efter jordskredet i Norge har omkommit. 

– Vi har haft hopp men får nu konstatera att hoppet är ute. Det har varit en overklig tid, säger Gjerdrum kommuns ordförande Anders Östensen. 

Nu fortsätter sorgearbetet i den lilla kommunen där många känner någon som drabbats. 

I Ask har invånarna pendlat mellan hopp och förtvivlan i nästan en vecka. 

Efter det kraftiga jordskredet i Norge tidigt på onsdagsmorgonen förra veckan har omkring 1 000 personer evakuerats. Flera har skadats och vårdats på sjukhus. 

Tio personer har saknats och sökts i en stor insats där beskedet hela tiden har varit: det finns hopp om att hitta överlevare. 

Nu är hoppet ute. 

Beskedet: Alla tio saknade omkom

Vid en pressträff klockan 15.00 på tisdagen meddelade norska polisen att de tre som fortsatt saknats sedan helgen inte kommer hittas vid liv. 

– Vi har undersökt de delar som vi har haft möjlighet att undersöka. Utifrån ett medicinskt perspektiv med stöd från hälsopersonalen vi har här så har man kommit fram till att det inte längre är möjligt att hitta överlevare, säger polisens insatsledare Roy Alkvist. 

Samtliga personer som hittats efter jordskredet har identifierats. Tre av dem är Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, 40 och hans gravida fru Charlot Grymyr Jansen 31 och deras tvååriga dotter Alma. Två andra är 29-årige Marius Brustad och hans mamma, 54-åriga Lisbeth Neraas som han besökte under mellandagarna. De andra två är 69-åriga Irene Ruud Gundersen och 31-åriga Eirik Grønolen.

Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, 40 och hans gravida fru Charlot Grymyr Jansen 31 och deras dotter tvååriga dotter Alma dog i jordskredet.
Foto: Familjen
Två av offren är 29-årige Marius Brustad och hans mamma 54-åriga Lisbeth Neraas.
Foto: Familjen
69-åriga Irene Ruud Gundersen var den sista av de sju hittade som identifierades.
Foto: Dagbladet.

Jordskredet har skakat kommunens invånare och i samband med det tragiska beskedet föll tårarna ner längs kinderna på kommunens kommunalråd Anders Østensen. 

– Det är ett väldigt hårt slag och det känns väldigt tomt. Det är tio personer i vår kommun som har gått bort till följd av det här jordskredet, säger han. 

– Vi har haft hopp men får nu konstatera att hoppet är ute. Det har varit en overklig tid. 

I kommunen har man upprättat två evakueringscenter för att hjälpa de som drabbats, och som inte har ett hem att återvända till. 

Samtidigt fortsätter nu en sedan tidigare påbörjad stor sorgeprocess och ett arbete för att så småningom försöka återgå till en vardag igen. 

– Vi har långt kvar, men vi får jobba mot att nå en vardag där vi klarar av att fungera, säger Anders Østensen. 

”Ett litet samhälle – man känner många”

Varje dag har invånarna i både Ask och närliggande samhällen tänt ljus som lyst upp väggrenar och centrum. Karin Sofie Dale, 76, och Anne-Marie User, 72, har bott i Gjerdrum i över 40 år efter att kärleken tagit de hit. Nu sprider de värme med sina tända ljus i centrala Ask. 

– Det är förfärligt det som hänt. Vi vill visa vår omsorg och vår kärlek till dem som drabbats. Vi känner många som har förlorat sina hem, det är så sorgligt alltihop. När vardagen kommer så blir det fruktansvärt tufft, säger Karin Sofie Dale. 

Anne-Marie User fortsätter: 

– Vi tänker på alla som är berörda. Det är ju ett litet samhälle. Man känner många. 

Väninnorna Karin Sofie Dale, 76, (vänster) och Anne-Marie User, 72, tänder ljus vid en minnesplats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Det är förfärligt det som hänt. Vi vill visa vår omsorg och vår kärlek till de som drabbats”, säger Karin Sofie Dale
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Karin Sofie Dale, 76, och Anne-Marie User, 72.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Beskedet om att alla saknade är döda innebär inte att insatsen är över. Målet är fortfarande att hitta de tre som saknas. 

– Vi går in i en ny fas nu. Nu ska vi omgruppera oss och fortsätta med söket på liknande sätt, men det är oklart när vi kommer i gång med det. Det är väldigt mycket material som ska bearbetas nu, säger Roy Alkvist. 

Tackar för stödet: ”Värmer en kommun i kris”

Enligt polisens upplysningar har de som saknats troligen dött i samband med eller kort efter raset.

Samtidigt som räddningsinsatsen pågått borta i rasmassorna har stöd skickats till kommunen från hela landet – och utomlands. Förutom sympatier och tankar har det skickats kläder och leksaker för att underlätta för de drabbade.

Kommunalrådet Anders Østensen säger att stödet har varit enormt. 

– Jag vill säga tusen tack. Det värmer när man är en kommun i kris, att veta att folk tänker på en, säger han. 

Se bilderna från Norge – nya ras i området

Här flyr räddningsarbetarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.