Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter sju års kyla – nu har ministrarna mötts

Yair Lapid, utrikesminister i Israel.
Foto: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

På sju år har Sveriges och Israels utrikesministrar inte talat med varandra en enda gång.

Men nu är tystnaden bruten.

I förra veckan pratade utrikesminister Ann Linde i telefon med sin israeliska motsvarighet Yair Lapid, rapporterar The Times of Israel.

Den israeliska utrikesministern Yair Lapid meddelande på måndagen att han talat med Sveriges utrikesminister Ann Linde i förra veckan – detta för att uppmärksamma den första kontakten mellan nationernas främsta diplomater på sju år. 

”Det här telefonsamtalet, det första på sju år mellan utrikesministrarna i våra länder, symboliserar att relationerna återigen är på denna nivå”, skrev han på sin Twitter

Ann Linde twittrade redan förra veckan att samtalet var ”ett tillfälle för mig att önska honom Shana Tova och betona vikten av vårt bilaterala förhållande” och ”Vi betonade båda två att vänskap och samarbete kan och måste gå hand i hand med respekt för varandras övertygelser och olikheter”, skriver The Times of Israel

Under samtalet ska de ha diskuterat Israels deltagande i ”Forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism” som äger rum den 13 oktober. 

Därför var det tyst i sju år

Bakom spänningarna ligger Sveriges erkännande av Palestina 2014. Situationen blev ännu mer spänd efter att Sveriges dåvarande utrikesminister, Margot Wallström, kallade den israeliska försvarsmaktens dödande av palestinier för ”utomrättsliga mord”. 

I kölvattnet av terrorattackerna i Paris, 2015, såg Wallström också konflikten mellan Israel och Palestina som en del av bakgrunden till att så många människor hade radikaliserats – också det ett uttalande som den israeliska regeringen reagerade starkt på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.