Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter semesterresan – minister tvingas avgå

Norges tidigare fiskeminister Per Sandberg och flickvännen Bahareh Letnes. Foto: ESPEN SAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Norges fiskeminister Per Sandberg, tidigare vice partiledare i högerpopulistiska Fremskrittspartiet, tvingades avgå under måndagen. 

Anledningen är en semesterresa till Iran med skönhetsdrottningen Bahareh Letnes, där han olovligen har haft med sig sin tjänstetelefon, skriver norska Dagbladet.

Samtidigt finns misstankar om att flickvännen är spion för iranska myndigheter. 

Själv anklagar Sandberg partikollegerna för att sprida lögner.  

Per Sandberg, 58, var Norges fiskeminister och vice partiledare i högerpopulistiska Fremskrittspartiet fram tills i måndags då han tvingades avgå. Beskedet kom efter en semesterresa i Iran med flickvännen Bahareh Letnes, 28, i juli. 

Sandberg, i norska medier kallad ”Lax-Per”, ska ha haft med sin tjänstetelefon på resan, vilket inte är tillåtet enligt regeringens säkerhetsrutiner. Enligt experter är det sannolikt att telefonen hackats. Resan anmäldes heller inte till statsministern Erna Solberg. 

Kritiken från både statsministern och partikollegor i Fremskrittspartiet blev för mycket och Sandberg meddelade sin avgång på en presskonferens. Själv hävdar han att han utsatts för en häxjakt och menar att hans tidigare kolleger sprider lögner i medierna. 

– Jag blev huggen i ryggen av mina partikamrater, säger Per Sandberg, till norska Dagbladet.

Tillsammans med Bahareh Letnes skriver han nu en bok som ska avslöja ”sanningen”. Letnes berättar för norska Dagbladet att kärleken är äkta och hon vill gifta sig med Sandberg.

 

LÄS ÄVEN: Svenska Ellie om skräcken i Dubai: ”De spottade på mig” 

 

Per Sandberg meddelade sin avgång på en presskonferens med statsminister Erna Solberg. Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Flickvännen Bahareh Letnes misstänks vara spion

Samtidigt granskas den betydligt yngre flickvännens bakgrund av den norska säkerhetspolisen. Bahareh Letnes föddes i Iran och kom till Norge som ensamkommande flykting som 13-åring. Letnes har vunnit flera skönhetstävlingar och 2013 korades hon till Miss Iran. Hon har anklagats för att vara en spion utsänd av iranska myndigheter för att lura Per Sandberg i en fälla, något hon bestämt förnekar.

– Jag har ingen kontakt med iranska myndigheter eller underrättelsemyndigheter. Jag är ingen agent. Men som iranier i Norge vill jag arbeta för att vi ska förstå varandra och bygga broar mellan kulturer, säger Letnes till Dagbladet.

Fiskeministern kritiserades också för sina positiva ord om Iran under semesterresan. Han ska ha kallat det ”ett spännande ställe att resa runt i”, men nämnde inte regimens brott mot mänskliga rättigheter.

– Jag tycker om det iranska folket, kulturen och naturen. Jag har aldrig försvarat diktaturen, säger Per Sandberg, till Dagbladet. 

Sandberg erkänner att han gjorde fel som tog med sig tjänstetelefonen och inte meddelade statsministern, men hävdar att han agerat som privatperson under resan.

 

LÄS ÄVEN: Regeringens krav: Släpp asylprognos på en söndag 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!