Det var i en intervju Expressen i går som Muharrem Demirok tydligt signalerade en annan och attityd mot Tidöpartierna och regeringen än företrädaren Annie Lööf.
– Jag hoppas verkligen att regeringen håller ihop och att vi inte hamnar i en regeringskris i det känsliga läge vi befinner oss i. Och jag kan inte annat än utgå från att vi har en regering och vår statsminister heter Ulf Kristersson, sa Demirok.
Den nyvalda C-ledaren gjorde också klart att partiet fokuserat för mycket på SD-frågan, och han nu ”väntar på en inbjudan från Ulf Kristersson”. Något krav på att SD hålls utanför finns inte så länge inbjudan går ut brett och även S bjuds in.
Regeringen välkomnar kursändringen
Beskedet har mötts av starka reaktioner från vänsterhåll, medan man från Moderaterna och regeringen ser positivt på det man uppfattar vara en kursändring.
Statsminister Ulf Kristersson har nu redan hunnit bjuda in Demirok till ett första möte. Något datum är inte satt, men Centerledaren ska enligt uppgift ha tackat ja.
– Jag har bjudit in Muharrem Demirok till ett möte på tu man hand. Framför allt för att informera honom om hela Nato-processen i och med det allvarliga säkerhetsläge vi befinner oss i, men också för att det är bra och viktigt att lära känna varandra, säger statsminister Ulf Kristersson i en kommentar till Expressen.
– Han har ju också sagt att han vill komma överens brett i stora ödesfrågor för Sverige, och att han vill delta i arbetet med att lösa bland annat energikrisen och otryggheten. Det sätter jag stort värde på, fortsätter Kristersson.
Senare under fredagen har Muharrem Demirok twittrat om det kommande mötet:
”Jag dricker gärna kaffe med Ulf Kristersson och blir informerad om Nato-processen. Då kan jag även passa på att framföra vad jag tycker om hans samarbetsparti SD i allmänhet och hur deras agerande försvårar Sveriges Nato-process i synnerhet”, skriver han.
Vill samla brett stöd
Enligt Expressens regeringskällor ser man både från Moderaterna och regeringen ett stort värde i att få Centerpartiet med sig i flera frågor, trots att partiets mandat egentligen inte behövs för att få majoritet i riksdagen.
För man vill gärna skapa bilden av en regering som kan samla brett stöd, och vända sig åt olika håll för att driva igenom politik – en roll Socialdemokraterna traditionellt sett haft i svensk politik.
Dessutom hoppas man att Centerpartiets nya mer öppna attityd till breda uppgörelser där även SD ingår ska öka ”oklarheten” kring Magdalena Anderssons regeringsalternativ.
Johan Pehrson positiv
Även L-ledaren Johan Pehrson ser positivt på Centerledarens signaler.
”Välkommet från nya Centerledaren att sätta sakpolitik före politiskt spel. Att prata med alla partier borde vara en självklarhet. Sverige har stora problem som behöver lösas. Ju fler som sätter sakfrågorna först desto bättre blir Sverige”, skriver han på Twitter.
Från Socialdemokraterna, vars relation till Centerpartiet är mycket viktig, är tongångarna mer avvaktande, men betydelsen av Demirok uttalande tonas ned.