Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter SD-öppnandet: KD stora vinnaren i opinionen

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

I Demoskops aprilmätning, den första sedan Ebba Busch Thor gick ut med beskedet om att samtala med Sverigedemokraterna, är Kristdemokraterna opinionsmässigt de stora vinnarna – som landar på 11,7 procent i väljarstöd.

Samtidigt får Ulf Kristersson det lägsta stödet sedan han blev partiledare för Moderaterna. 

– Kristdemokraterna verkar ha lyckats med det spagat som Moderaterna inte har klarat, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop.

Efter Kristdemokraternas uppmärksammade utspel om hur de ska förhålla sig till SD visade Expressen/Demoskops undersökning att positionsbytet blev mycket väl mottaget, både av partiets nuvarande och potentiella väljare. Hela 92 procent av Kristdemokraternas väljare och 87 procent av Moderaternas tyckte att Ebba Busch Thors besked om att samtala med Sverigedemokraterna är bra. 

Demoskops aprilmätning, som även den beställts på uppdrag av Expressen, visar nu att KD lyckas försvara uppgången från mars – och dessutom höja stödet ytterligare. De landar nu på 11,7 procent av väljarstödet – högsta noteringen för KD på 18 år.

– Att KD lyckas försvara uppgången från mars och höja stödet ytterligare bekräftar att partiet har sina nyckelgrupper med sig i förflyttningen, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop. 

Busch Thor vinner väljare från M och SD

I första hand har partiet vuxit bland M-väljare, men de har även vunnit mark bland SD-väljare. Det utan att tappa väljare i andra änden, vilket de tidigare gjort. 

– Det har förut varit Moderaternas stora huvudvärk. Vilket håll M än har gått i SD-frågan, markera skarpt avstånd eller öppna för samtal, så har partiet samtidigt förlorat väljare i andra änden som har ogillat partiets vägval. Kristdemokraterna verkar ha lyckats med det spagat som Moderaterna inte har klarat, säger Peter Santesson. 

Ulf Kristersson (M).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna tappar nu för andra månaden i rad och backar till 16,6 procent, vilket innebär ett tapp på 1,8 procentenheter. Därmed är de nere på sitt lägsta stöd under Ulf Kristerssons tid som partiledare. Nedgången för M beror i första hand på väljarströmmar till KD. Samtidigt har inte strömmen från M till SD försvunnit, men är mindre i dag än tidigare. 

– Det är klart att vi inte är nöjda med den siffran, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. 

– Vi har haft ett litet baksug efter regeringsbildningen i opinionen, men på senare tid har vi gjort många saker som gör att det känns löftesrikt framåt. Vi har dragit i gång en stor idéprogramsprocess, vi har tagit tag i kärnkraftsfrågan och i dag samlar vi 1 500 moderater från hela landet för att bygga vidare på våra lokala framgångar. Vi känner oss optimistiska.

Ni presenterar nu en ny logga, kan den hjälpa siffrorna?

– Den i sig tror jag inte är så betydelsefullt. Det handlar om att bygga förtroende i samhällsproblem som människor tycker är relevanta och hitta politiska svar på det. Sedan kan annat sända en signal eller bidra till en riktning, men i grund och botten är det förstås politiken det handlar om.

Kristdemokraterna fortsätter att dra ifrån och dit går också många av era väljare. Är det viktigt att särskilja era partier?

– Det är klart att det är viktigt att särskilja partierna från varandra, det tror jag också väljarna i grund och botten tycker är viktigt. Samtidigt upplever jag det som svensk politisks minsta problem att Kristdemokraterna går bra, det är mycket glädjande och de är också väldigt förtjänta av det efter att ha haft det tungt i många år. Vår uppgift är att se till att Moderaterna växer och att vårt alternativ till den här regeringen växer. Det har vi fokus på när vi blickar framåt.

Vad kan ni lära er av av KD?

– Vi är två olika partier och i olika fas efter regeringsbildningen. Men jag tycker att de har gott humör och en tydlighet i politiken som jag tror att även vi har anledning att få mer av. Då är det tur att vi känner varandra väl och är goda vänner, då inspireras man gärna, säger Strömmer.

Löfven betalar fortfarande för mittensamarbetet

Det parti som tappar näst mest är SD, som tappar 1,4 procentenheter jämfört med förra mätningen. De landar därmed på 18,0 i väljarstöd. Socialdemokraterna backar för tredje månaden i rad och noteras nu till 25,4 procent av väljarstödet. 

– Socialdemokraterna fortsätter att betala ett opinionsmässigt pris för att ha kompromissat högerut i regeringsförhandlingarna. Månad för månad är förändringarna inte så stora, men sett sedan årsskiftet blir bilden tydlig. Förra mandatperioden gynnades Vänsterpartiet av att stå utanför den rödgröna regeringen och fritt kunna kritisera den från vänster. Så ser det fortfarande ut, men i än högre grad, säger Peter Santesson. 

Expressens/Demoskops mätning för april 2019.
Grafik: Expressen

Så skulle väljarna rösta om det vore val i dag

Socialdemokraterna: 25,4 (-0,4)

Vänsterpartiet: 9,6 (0,3) 

Miljöpartiet: 4,5 (0,4)

Moderaterna: 16,6 (-1,8)

Liberalerna: 3,9 (0,9)

Kristdemokraterna: 11,7 (1,1) 

Centerpartiet: 8,2 (0,7) 

Sverigedemokraterna: 18,0 (-1,4) 


S, V, MP: 39,6 (0,5) 

M, KD: 28.3 (-0,7) 

L, C: 12,1 (1,5) 


Förra månadens mätning inom parentes. 

Så gick mätningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 26 mars – 3 april 2019.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 616 intervjuer varav 1000 per telefon och 616 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Inga säkerställda förändringar från föregående månad.

Beställare: Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.