Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överste: Har sett en säkerhetsförsämring

Sergey Lavrov: Natos styrkor och vapen måste åtgärdas omedelbart.
Soldater från Gotlands regemente patrullerar i Visby hamn på torsdagen.
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Två ryska landstigningsfartyg som är av Ropucha-klass.
Fartyg av Ivan Gren-klass, också är ett ryskt landstigningsfartyg.

Spänningarna mellan Ryssland och övriga Europa ökar.

Nu syns stridsfordon och soldater på Gotland.

– Vi har sett en säkerhetsförsämring över längre tid. Men samtidigt är det fortfarande ingen hög beredskap och väldigt låg risk för väpnad konflikt, säger överste Mattias Ardin.

På kvällen har ett militärt transportflygplan med soldater och materiel landat på Visby flygplats, uppger Försvarsmakten – enligt DN handlar det om Försvarsmaktens utryckningsstyrka, som flugits ner från Norrbottens regemente.

Läget är spänt sedan Ryssland skickat 100 000 soldater till gränsen mot Ukraina.

Den senaste veckan har samtal pågått mellan Ryssland och västmakterna.

Ryssland vill bland annat se löften om att varken Ukraina eller några andra länder tillåts ansluta sig till försvarsalliansen Nato – krav som i väst avfärdas som fullständigt orimliga.

Nu syns effekter av de ökade spänningarna även i Sverige. DN rapporterar att ett amerikanskt transportflygplan av typen C 17 under fredagen flögs till flygbasen Kallax i Norrbotten. Där lastades över 100 soldater från Norrbottens regemente I 19 ombord. Det handlar om försvarets uttryckningsstyrka, skriver DN som hänvisar till militära källor.

– Jag kan bekräfta att det har landat en C 17 på Visby flygplats. Ombord fanns soldater och materiel, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till Expressen.

Hon kommenterar inte hur många soldater det är, varifrån de kommer eller vilken utrustning de har med sig, men säger.

– Det är med anledning av den förstärkningsoperation som vi genomför nu.

”Syns lite mer på Gotland”

Tidigare på fredagen fredagen rullade stridsfordon på Visbys gator, och patruller syntes i staden. Det tre dagar efter att ryska landstigningsfartyg observerats i Östersjön.

Försvarsmakten kallar det för en ”beredskapsanpassning”.

– Just nu arbetar vi med ökad möjlighet till informationsinhämtning och att snabbt kunna verka utifrån olika händelseutvecklingar, säger överste Mattias Ardin som är regementschef vid Gotlands regemente, P18.

– För att göra det så syns vi lite mer på Gotland just nu än vad vi normalt gör.

Finns det en ambition från Försvarsmakten att visa upp sig för främmande makt?

– Vi har en försvarsmakt, och det finns ju ett syfte med att ha den. Men jag löser uppgifter på marken. Det är inte så att jag åker runt och visar upp mig, utan det blir mer en bieffekt.

Gotland har ett viktigt strategiskt läge mitt i Östersjön.

– Vi har sett en säkerhetsförsämring över längre tid. Men samtidigt är det fortfarande ingen hög beredskap och väldigt låg risk för väpnad konflikt.

Experten: Gotland strategiskt viktigt

Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, konstaterar att Gotland ligger strategiskt mycket viktigt till.

– Vem som dominerar Gotland har goda förutsättningar att förhindra andra från att uppträda i och över Östersjön, säger han till P4 Gotland.

Han menar att Ryssland lägger större vikt vid sådant här än politiska uttalanden i Sverige.

– Det är signaler som går hem betydligt bättre i Moskva, när andra länder gör saker. När man förbättrar den militära förmågan. De bryr sig mer om sådant än om politiska utspel. De tittar mer på vilka åtgärder man faktiskt vidtar. Det signalerar både vilja och förmåga i det ryska perspektivet, säger han vidare till radion.

Tre sätt som Ryssland kan anfalla Ukraina på

Jan Hallenberg som är forskare på UI pratar om de risker som finns med den ryska aggressionen mot Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.