Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SL:s vd om rulltrappskaoset: ”Det ser bekymmersamt ut”

Odenplans pendeltågsstation öppnar åter på måndag, skriver SL i ett pressmeddelande. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Det ser värre ut på stationen Stockholm City: ”Alla de 16 har en kombination av rostangrepp och förslitningsskador liknande det vi sett på den havererade rulltrappan”, säger SL:s vd Caroline Ottosson.Foto: JON LINDHE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det finns ingen prognos för när pendeltågsstationen Stockholm City kan öppna igen.Foto: TT
"Vi försöker hitta en snabb lösning på problemet", säger Otis presskommunikatör David Molins, till TTFoto: Privat.

Efter rulltrappshaveriet finns det fortfarande ingen prognos för när pendeltågsstationen Stockholm City kan öppna. Alla de 16 rulltrappor som har undersökt hittills har samma problem som den havererade rulltrappan.

Odenplan däremot öppnar åter på måndag, skriver SL i ett pressmeddelande.  

På söndagseftermiddagen samlades alla inblandade till ett krismöte. 

I torsdags gjorde SL en fördjupad kontroll vid pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan som visade att flera rulltrappor var i så dåligt skick att de bedömdes utgöra en risk för resenärernas säkerhet.

Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att säkerställa rulltrapporna. På Stockholm City har man undersökt 16 av de 50 rulltrapporna – och resultatet är nedslående.

– Alla de 16 har en kombination av rostangrepp och förslitningsskador liknande det vi sett på den havererade rulltrappan. Det ser bekymmersamt ut och är omöjligt att lägga en prognos för när stationen kan öppna, säger Caroline Ottosson vd för SL.

Pendeltågsstationerna har hållits stängda efter att en rulltrappa skenat i måndags. Foto: Fredrik Samuelson

Odenplan kan öppna igen

På söndagen hölls ett krismöte där man kom fram till att stationen Odenplan återigen kan öppnas på måndagen. 

– Vi kan konstatera nu att det ser bra ut på Odenplan så vi kan öppna upp den stationen i morgon för pendeltågstrafik, vilket känns mycket bra, säger Caroline Ottosson.

Otis, som levererat rulltrapporna, har inspekterat de 21 trappor som finns på Odenplan. Tre av dessa har rostangrepp. På måndag kommer 16 rulltrappor att vara i drift och stationen öppnar 04.10 på måndagsmorgonen. 

Det är en komponent i trappornas växellådor som har slitits och rostats – trots att rulltrapporna bara är ett år gamla. 

– Vi talar komponenter i rulltrappan som inte ska behöva bytas under hela rulltrappans livslängd och det är ju anmärkningsvärt att de har gått sönder efter bara ett år, säger Caroline Ottosson.

Men så har det alltså inte blivit, och sedan i torsdags pågår arbetet med att reparera rulltrapporna. Men det är i nuläget oklart när reservdelar kan finnas tillgängliga.

Pendeltågsstationen Stockholm City är fortfarande avstängd.Foto: Fredrik Samuelson

Otis: Försöker hitta snabb lösning 

David Molins, presskommunikatör vid Otis som levererat rulltrapporna, säger till TT att bolaget har ett stort lager, men att de just nu inte vet hur snabbt reservdelarna som kan behövas i Stockholm kan levereras. 

– Vi försöker hitta en snabb lösning på problemet, säger David Molins till TT. 

Otis har flugit in experter från flera länder för att komma underfund med problemet. 

SL skriver också i sitt pressmeddelande att de har beställt en oberoende granskning från företaget Dekra. 

– Det är absolut nödvändigt att gå till botten med rotorsaken till varför det inträffat, säger Caroline Ottosson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.