Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter risk för åtal: SVT stoppar Wallins program

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I januari spelade Cissi Wallin in ett program för SVT om abortfrågan i Polen. 

Men SVT har skjutit på publiceringen. Efter risken för åtal stoppas publiceringen igen, något medieprofilen reagerar starkt på. 

”Just nu skulle vår publicering bli märklig för publiken”, skriver Anna Wilborg på SVT.

Förra hösten blev medieprofilen Cissi Wallin en central figur i den svenska metoo-rörelsen då hon anklagade Atonbladetprofilen Fredrik Virtanen för våldtäkt.

SVT kontaktade Wallin i januari i år och bad henne göra ett program som på något sätt berörde metoo, berättar hon.

– Jag har ett frilanskontrakt och vi åkte till Polen och gjorde att program om abort och metoo i landet. Programmet skulle sändas på kvinnodagen. Men i samma veva blev jag kallad till polisförhör eftersom jag anmälts för grovt förtal, säger Cissi Wallin.

Cissi Wallins program stoppas av SVT

Efter flera turer var det senaste beskedet att programmet skulle läggas upp på SVT Play nästa vecka. Men i går rapporterade Expressen att åklagare inom kort väntas åtala Cissi Wallin för grovt förtal efter att hon pekat ut Fredrik Virtanen. 

Händelsen polisanmäldes 2011 men förundersökningen lades ner. Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna. 

– Jag har varit helt öppen mot SVT. De visste vem de anlitade, och de visste också att sannolikheten var stor att jag skulle anmälas för förtal. De är så ängsliga för åt vilket håll vinden blåser, säger Cissi Wallin.

Enligt Anna Wilborg på SVT:s pressjour diskuterar de inte planerade publiceringar offentligt, men hon bekräftar att innehållet rör utlandet och inte har kopplingar till Sverige.

SVT: ”Blir märkligt för publiken”

Men åtalsbeslut är vägledande för hur de hanterar frågan:

”Det är nu tydligt att det kommer ett åtalsbeslut i närtid, och eftersom programmet inte tar upp de frågor som allmänheten har till Cissi Wallin just nu skulle vår publicering bli märklig för publiken. Det hindrar inte att vi kan komma till ett annat beslut längre fram”, skriver Wilborg i ett mejl.

Cissi Wallin är dock orolig för att programmet aldrig kommer att sändas.

– Jag blir straffad på ett sätt som jag aldrig sett män bli straffade på. Det handlar inte bara om mig längre. Det är ett enormt bakslag för metoo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.