Efter regnkaoset – nu kommer värmen tillbaka

Efter åskovädret väntar nu betydligt lugnare väder under helgen och nästa vecka. Det säger meteorologen Maria Augutis på väderinstitutet Storm.
Högsommarvärmen kommer itllbaka i veckan.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Upp emot 30 grader och sol. 

Så lyder den kommande veckans väderprognos – efter flera ruggiga augustidagar. 

Från och med onsdag väntas högsommarvärme och uppehåll på flera håll i landet. 

Den första augustiveckan drabbades Västkusten hårt av kraftigt regn- och åskoväder som fortsatte norrut.

Nu avslutas den stökiga veckan med en relativt sval och lugn söndag, uppger väderinstitutet Storm.

Ett molntäcke ligger över södra Götaland och stora delar av Svealand och längs Västkusten väntas endast små regnstänk under söndagen. I norra Svealand och södra och mellersta Norrland kan det dock bli en del skurar. 

Men redan på måndag väntas sommarväder, med undantag för några skurar längs Västkusten. 

– Bäst solchans blir det i norra Svealand, södra Norrlandskusten och mellersta Norrland, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm. 

Värmen väntas stiga och som varmast blir det runt östra Svealand med temperaturer mellan 22 och 23 grader. I övriga landet ligger temperaturerna runt 20 grader på måndagen. 

Lågtryck från norr – skurar och moln 

Innan ännu varmare luft blåser in kommer dock ett lågtryck norr om Skandinavien under tisdagen som väntas stanna till onsdagen. 

– Lågtrycket tar med sig skurar och moln till flera delar av Norrland, men i söder kommer även varmluft in. Därför kan man räkna med temperaturer på 22-23 grader i söder och växande molnighet på tisdagen, säger Augutis.

På onsdagen tar ett högtryck söderifrån över allt mer, vilket höjer temperaturen och ökar solchanserna. 

– I stora delar av Götaland och upp över Svealand kommer det bli högsommarvärme. Varmast blir det i östra Sverige och lite svalare i väst med omkring 20 grader, säger Augutis.

Högsommarvärme: ”Upp emot 30 grader”

Dagen efter sticker temperaturerna i väg ytterligare till mellan 25 till upp emot 30 grader när högtrycket tar över. Vädret stabiliseras då också i norr när lågtrycket drar bort. 

– Det kan dock komma en del skurar och högsommarvärmen gäller framför allt i Götaland, Svealand och södra Norrland fram till fredag, säger Augutis.

Vädret i helgen är än så länge osäkert, men högtrycket kan dröja kvar.

– Om man är på jakt efter sol och värme ser det bättre ut ju längre fram i veckan vi kommer och särskilt i landets södra halva. Det väntas lite ostadigare och regnigare väder i norr, säger Augutis.

Här slår blixten ner på campingen: ”Toksmäll” 

Kristoffer filmade händelsen • ”Aldrig varit med om det innan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.