Den nya ministern blir Lena Hallengren.Den nya ministern blir Lena Hallengren.
Den nya ministern blir Lena Hallengren.
Foto: AXEL ÖBERGFoto: AXEL ÖBERG
 Foto: AXEL ÖBERG

Lena Hallengren (S) blir ny barn-, äldre- och jämställdhetsminister

Publicerad

Strax innan lunch på torsdagen presenterade Stefan Löfven vem som tar över efter barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Den nya ministern blir Lena Hallengren (S).  

– Lena kommer att ha en viktig portfölj, säger Stefan Löfven. 

På onsdagen stod det klart att barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) slutar som statsråd eftersom hon fått ett toppjobb inom FN.

– Jag känner inte att jag lämnar regeringen utan att jag går till det här jobbet, sa Åsa Regnér i Expressen TV då. 

Redan på torsdagen utsåg statsminister Stefan Löfven hennes ersättare. Ny  barn-, äldre- och jämställdhetsminister blir Lena Hallengren (S).

 

LÄS MER: Åsa Regnér avgår som minister 

 

– Jag har stora uppgifter på mitt bord de kommande månaderna, sade Lena Hallengren på presskonferensen. 

– Jag kommer att ta gott om tid på mig och söka breda överenskommelser. Den som behöver assistans ska ha rätt till assistans. 

Statsminister Stefan Löfven:

– Det är betryggande att just hon ska ta över den här portföljen. Lena Hallgren har en bred politisk erfarenhet och också en stor erfarenhet av de socialpolitiska frågorna.

På presskonferensen tog Lena Hallengren även upp den kritiserade assistansfrågan. 

– Min ambition är att verkligen möta både funktionshindersrörelsen och de som arbetar med assistans. 

"Äldrefrågorna är oerhört centrala"

Hon sa även att det ska bli en utmaning att ta sig an äldrefrågan, som hon menar är en av de viktigaste uppgifterna i den nya portföljen. 

– Äldrefrågorna är oerhört centrala, det kommer att ta mycket av min tid. Allt för många äldre är oroade för att bli gamla. Det finns ingen enkel lösning. 

 

LÄS MER: K-G Bergström om ministervalet: "Löfven är försiktig"

 

– Jag vill att alla äldre som varit med och byggt upp det här landet ska känna trygghet. Vi har mer att göra men takten ökar för varje dag. 

På frågan om att det snart är val och att tiden som minister kan bli kort svarade hon:

– Ett halvår är både kort och lång tid.

Efter valet 2002 utsåg Göran Persson Lena Hallengren till biträdande utbildningsminister, med ansvar för förskolan och för vuxnas lärande, och ungdomsminister. Hallengren valdes in i riksdagen i valet 2006.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag