Fredrik Reinfeldt i riksdagen i dag. Foto: Christian Örnberg
Fredrik Reinfeldt i riksdagen i dag. Foto: Christian Örnberg

Efter regeringens nederlag - S anklagas för samarbete med SD

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen gick sitt första nederlag i riksdagen efter att de rödgröna röstat samman med Sverigedemokraterna.
Det får Fredrik Reinfeldt att se rött - och han anklagar S för att samarbeta med SD.
- Nu skickar Östros och Åkesson en julhälsning till alla anställda på regeringskansliet, säger han till Expressen.se.
Efter en hård debatt på torsdagen röstade riksdagen emot regeringen och nu står det klart att regeringskansliet måste spara 300 miljoner kronor.
Det efter att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet tillsammans med Sverigedemokraterna röstat emot alliansen.
– Jag får ibland frågan varför jag inte såg gladare ut på valnatten, och det var för att jag misstrodde beskedet från de rödgröna politikerna som sa att de aldrig, aldrig skulle försätta sig i en situation där de skänkte SD politiskt inflytande, men det är det vi får nu, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Expressen.se.

Gemensam julhälsning

Regeringen har tidigare varnat för besparingarnas konsekvenser som bland annat innebär nedskärningar i personalen.
– Nu skickar Åkesson och Östros tillsammans en julhälsning till alla anställda på regeringskansliet, säger Fredrik Reinfeldt.
Reinfeldt säger också att han försökt komma överens med Socialdemokraterna, något som Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomiske talesperson, menar att S också har gjort.

"Det är olyckligt"

– Vi har verkligen gått långt med att komma till tals med regeringen. Men regeringen har expanderat resurserna på kansliet mycket kraftigt, och vi har mer än halverat vårt besparingskrav men ändå har de inte mött oss, säger Östros till Expressen.se.
Om att Reinfeldt menar att S nu samarbetar med SD säger Östros:
– Det är olyckligt att Reinfeldt går så långt om man vill ha en god relation med riksdagen. Vi samtalar inte med Sverigedemokraterna, säger Östros.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag