Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter vårens ras: KD lyfter i opinionen

Ebba Busch KD lyfter i opinionen i senaste SVT/Novus-mätningen
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: KRISTDEMOKRATERNA

Stödet för Kristdemokraterna har vuxit den gångna månaden, visar SVT/Novus väljarbarometer. 

Partiet får 5,3 procent av väljarstödet i mätningen. 

Kristdemokraterna har sett väljarstödet rasa i opinionsmätningar sedan toppnoteringen på 11 procent 2019. Nu verkar partiet ha stabiliserat sig och åtnjuter en ökning i den senaste SVT/Novus-mätningen, där man noterar 5,3 procent. Det uppmätta stödet är en ökning på 1,1 procentenheter sedan förra mätningen, och är den enda statistik säkerställda förändringen i mätningen. 

KD:s partisekreterare Peter Kullgren säger till SVT att han tror att ökningen är en effekt av att väljarna uppskattar partiets vårdpolitik: 

– När vi pratar om vår politik och säger att det är dags att lägga ned regionerna och att staten i stället tar över ansvaret för sjukvården, för att vi ska få en jämlik vård i Sverige, då ger det resultat. Väljarna håller med oss. Det är oerhört viktigt för oss att få ordning på svensk sjukvård och det är det som jag tror ger resultat i den här typen av mätningar. 

Bland övriga partier sticker Liberalerna ut, som tycks ha parkerat på en nivå långt under riksdagsspärren: 2,9 procent.


Om mätningen

Så här såg stödet ut för partierna i SVT/Novus väljarbarometer: 

Vänsterpartiet: 9,5 procent. 

Socialdemokraterna: 27,5 procent.

Miljöpartiet: 4,0 procent. 

Centerpartiet: 8,7 procent. 

Liberalerna: 2,9 procent. 

Moderaterna: 22,9 procent. 

Kristdemokraterna: 5,3 procent. 

Sverigedemokraterna: 18,1 procent. Resultatet baseras på 3 654 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. De har svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag? 

Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. 


De som inte svarat utgör 49 procent av det totalt antal tillfrågade som var 7 165 personer.

Källa: SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.