Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter räknemissen - nu jagar SD försvunna miljarder

Foto: Sven Lindwall

Förvirringen ökar efter SD-ledamoten Margareta Sandstedts astronomiska räknemiss i riksdagens kammare. 

Nu saknas 3 000 miljarder euro - och ingen vet var de är. 

Sverigedemokraterna deltar i jakten. 

- Vi håller själva på att leta, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

Expressen berättade i går om SD-ledamoten Margareta Sandstedts gigantiska räknemiss när hon i förra veckan fick möjlighet att ställa statsminister Fredrik Reinfeldt mot väggen angående kostnaden för EU:s energistrategi.

 När Sandstedt skulle översätta från euro till kronor blev det fel - med sju nollor.

 - 400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor fyrtiotusen miljarder kronor, sa hon.

 Från Sverigedemokraterna hävdar man att det inte var en felräkning utan bara en felsägning. Rätt siffra, enligt dem, är fyratusen miljarder, eller fyra biljoner euro.

 Men varifrån kommer denna siffra?

 Expressen har tagit del av EU:s energistrategi. Där står:

 "Over the next ten years, energy investments in the order of ? 1 trillion are needed". Alltså rör det sig om en biljon euro eller tusen miljarder euro.

 Siffran en biljon euro upprepas också i en faktapromemoria från Näringsdepartementet från 13 december förra året.

"Expert på EU"

 Ingenstans syns Sverigedemokraternas siffra fyra biljoner euro. Från partiet kunde man i går inte förklara skillnaden på tre biljoner, eller 3 000 miljarder euro.

 - Vi håller själva på att leta, säger pressekreteraren Martin Kinnunen.

 - Siffrorna kommer från vår jurist som är expert på just EU. Han har fått de uppgifterna från kommissionen i somras.

 I går kväll mejlade Kinnunen ett långt uttalande från juristen. Där finns dock inga belägg för att EU:s strategi kostar fyra biljoner euro och EU-länken som bifogas är från 2003.

Bifogad länk

 Sedan bifogar Kinnunen också en länk till en artikel om en studie från Greenpeace och European Renewable Energy Council. Studien uppskattar investeringskostnader vid ett avancerat framtidsscenario på 3,8 biljoner euro. Men scenariot handlar om omställning till grön energi vilket enligt samma studie skulle leda till bränslebesparingar på 2,6 biljoner euro.

 Expressen har förgäves två dagar i rad sökt Margareta Sandstedt för att försöka reda ut turerna kring kostnaden för EU:s energistrategi.

FAKTA

Svårt att styrka


Sverigedemokraterna har hittills inte kunnat styrka påståendet om att EU:s energistrategi kommer att kosta fyra biljoner euro.

Partiets jurist hänvisar bland annat till en middagsdebatt om energipolitik från 2003.

I ett "klargörande" skriver juristen till Expressen bland annat att kostnaden är minst en biljon euro: "Sammanfattningsvis kan man säga att det man vet säkert är att minst 1 TEUR behövs för att ersätta gammal teknologi och tillgodose tillgång och efterfrågan. Allt därutöver är osäkert hur mycket det kommer att kosta, dock att det kommer kosta och att det blir dyrt är nog ingen överraskning för någon."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.