Foto: Bobby Yip
 Foto: Bobby Yip

Efter raketfiaskot: Kan spränga kärnvapen nu

Publicerad

Nordkoreas satellituppskjutning slutade i fiasko.

Nu fruktar bedömare att diktaturen vill rädda sitt ansikte - genom att testspränga ett kärnvapen.

- Det här misslyckandet gör det troligare, säger analytikern Ralph Cossa enligt CBS News.

Den lilla asiatiska diktaturen misslyckades totalt med att skjuta upp en raket med landets första satellit - den exploderade i luften efter bara sekunder.

Nu fruktar bedömare att Nordkorea kommer ta till mer drastiska tag för att inte skämma ut sig inför omvärlden.

Raketuppskjutningar 2006 och 2009 följdes båda av kärnvapentester, enligt CBS News, och experter tror nu att regimen har större press på sig efter fredagens misslyckande.

– Det här misslyckandet gör det troligare att Nordkorea kommer genomföra ett kärnvapentest i en inte allt för avlägsen framtid, säger den amerikanska analytikern Ralph Cossa, ordförande för Pacific Forum CSIS.

"Ses som mer nödvändigt"

– Raketuppskjutningen skulle demonstrera regimens kraft och tekniska kunnande. Ett kärnvapentest kan nu ses som mer nödvändigt, inte bara för att förbättra vapnen, utan också för att rädda ansiktet.

Att skjuta upp landets första satellit under hundraårsfirandet av den tidigare diktatorn Kim Il-Sungs födelse skulle ingjuta stolthet i det slutna landet. I stället blev misslyckandet en pinsamhet som fördömdes kraftigt av omvärlden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag