Efter ett kaosartat möte i Haninge stoppar kommunen planerna på att öppna ett HVB-hem för flyktingbarn. "Vi kollar på andra trygga placeringar" säger kommunalrådet Petri Salonen Foto: Susanne Diffner
Efter ett kaosartat möte i Haninge stoppar kommunen planerna på att öppna ett HVB-hem för flyktingbarn. "Vi kollar på andra trygga placeringar" säger kommunalrådet Petri Salonen Foto: Susanne Diffner

Efter protesterna – HVB-hemmet stoppas

Publicerad

Haninge kommuns informationsmöte om ett nytt hem för flyktingbarn slutade i kaos och hot och polis fick tillkallas.

Men nu viker sig kommunen för de flyktingkritiska protesterna - och stoppar planerna.

– Vi har tagit beslutet på grund av oroligheterna som uppstått kring det planerade boendet, säger kommunalrådet Petri Salonen, C.

Det var tänkt att bli ett informationsmöte för grannar och de närmast berörda där Haninge kommun skulle presentera planer för ett nytt hem för ensamkommande flyktingbarn.

Men mötet i torsdags slutade i kaos och protester mot förslaget samtidigt som betydligt fler åhörare än de inbjudna försökte ta sig in i lokalen.

Nu stoppar kommunledningen planerna för det kommande HVB-hemmet.

Petri Salonen, kommunalråd med ansvar för sociala frågor, är skärrad när han berättar om tumultet och de hot som haglade genom lokalen.

– Dels var det några som sade att de skulle riva det vi ville bygga upp, en annan sa att han skulle ockupera marken så att vi inte kunde bygga, och sen var det en tredje person som pratade om vad han skulle göra om någon våldtog hans dotter. Han uttryckte sig på ett sätt som var ganska obehagligt, säger Petri Salonen och fortsätter:

– Det var ett uttryck för att ta lagen i egna händer.

Filmklipp spreds i sociala medier

På ett filmklipp från det kaotiska mötet som sprids på sociala medier hörs en man säga till kommunledningen att "Ni har blod på era händer om det händer mina döttrar något."

Ska flytta boendet

Det följdes av jubel från de andra, uppretade åhörarna - och nu backar kommunledningen.

– Den stämningen och att folk applåderade det är inte min bild att man gör så i rättsstaten Sverige, säger Petri Salonen.

Det planerade HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn var tänkt att ligga i närheten av en skola.

Enligt Petri Salonen fanns bland åhörarna både en uppfattning att barnen på skolan riskerade att utsättas för övergrepp av flyktingbarnen, men också att de riskerade att bli ofrivilliga måltavlor om högerextrema individer och flyktinghatare gick till attack mot flyktingbarnen.

– Vi har bestämt att vi inte går vidare med att placera boendet där utan vi kollar på andra trygga placeringar, säger Petri Salonen.

Han berättar att Haninge kommun fått betydligt fler flyktingbarn under 2015 än man räknat med.

– Det har varit mycket arbete med att försöka lösa det här, säger han.

Men att Haningeborna skulle rösta ut de styrande politikerna och ersätta dem med några som för en mer restriktiv politik i flyktingfrågan är han inte orolig för.

– Det finns en stor majoritet i fullmäktige som ställer upp på detta, säger Petri Salonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag