Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter polisvåldet – nu inleds strejken i Barcelona

Under söndagen drabbade poliser och demonstranter samman.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu går Barcelonaborna i strejk – efter att uppemot 900 personer katalaner skadats av polisvåldet under folkomröstningen.

Även flygplatser och tågtrafik påverkas av strejken.

Över 40 fackförbund har kallat till strejk i Katalonien i dag. Uppmaningen kommer efter den uppmärksammade folkomröstningen för självständighet från Spanien – där spansk kravallpolis försökte hindra katalaner från att rösta. 

I tumultet skadades uppemot 900 personer av polisens brutala hantering, enligt katalanska myndigheter.


LÄS MER: Spanien ska göra "allt" för att stoppa Kataloniens självständighet

Det blev våldsamt när Katalonien röstade om självständighet i söndags.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Strejk på flygplatsen i Barcelona

Aena, företaget som driver flygplatserna i Katalonien, bland annat Barcelonas flygplats El Prat, meddelar att de deltar i strejken genom att under 24 timmar dra ner servicen till en miniminivå. 

De uppmanar resande till och från Barcelona att kontakta sitt flygbolag för att förbereda sin resa så gott det går inför de väntade förseningarna, enligt företagets pressmeddelande. 

Även tågresenärer drabbas. På de stora järnvägarna kommer tågen enbart gå med 25 procents kapacitet under rusningstid – och mer sällan efter det. Strejken ska fortsätta i tio dagar, enligt turistsajten Thinkspain.


LÄS MER: Väljarna säger ja till att bryta sig ur Spanien

Tusentals personer samlades i Barcelona under måndagen för att protestera mot polisvåldet.
Foto: BOIVIN SAMUEL/ABACA / BOIVIN SAMUEL/ABACA STELLA PICTURES

FC Barcelona med i strejken

Fotbollsklubben FC Barcelona är också med på strejken. Lagkapten Gerard Piqué har flera gånger tagit ställning för Kataloniens självständighet.

Trots att det efter söndagens folkomröstning blev en seger med cirka 90 procent för Ja-sidan, av de drygt 2,26 miljoner som röstat, kommer det bli svårt att driva genom självständigheten. 

Enligt den spanska konstitutionen från 1978 är omröstningen nämligen olaglig. Endast parlamentet eller regeringen i Madrid utlysa en folkomröstning, konstaterar författningsdomstolen.


LÄS MER: Världsledarna tysta om polisvåldet i Katalonien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.