Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter petningen – nu vill Ygeman bli minister igen

Anders Ygeman (S) petades som inrikesminister efter sommarens IT-skandal på Transportstyrelsen.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Anders Ygeman (S) petades som inrikesminister efter sommarens IT-skandal på Transportstyrelsen. 

Nu öppnar han för att göra comeback efter valet i höst. 

– Jag hade väldigt roligt när jag satt i regeringen och skulle absolut kunna tänka mig att göra det någon gång i framtiden igen, säger Anders Ygeman. 

Det har gått lite mer är sju månader sedan Anders Ygeman petades från posten som inrikesminister i Stefan Löfvens regering efter sommarens IT-skandal på Transportstyrelsen. 

Om Socialdemokraterna vinner valet i höst är Anders Ygeman, som nu är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, inte främmande för att återigen ingå i en regering. 

– Ja den frågan bestämmer inte jag över, det får regeringsbildaren bestämma, men jag hade väldigt roligt när jag satt i regeringen och skulle absolut kunna tänka mig att göra det någon gång i framtiden igen, säger Anders Ygeman som i kväll gästar "Bara politik" i Expressen TV. 

Vilken typ av minister skulle du vilja bli då?

– Det vill jag inte spekulera i. 

Men om du får frågan efter valet, vad svarar du då?

– Det är väldigt troligt att jag i så fall skulle svara ja, men frågan ska ställas först. 


LÄS ÄVEN: Ygeman förberedde barnen på att han skulle få avgå


Riksdagskedamot Anders Ygeman, (S), i bakgrunden från vänster, Esabelle Dingizian, tredje vice talman (MP), Björn Söder, andre talman (SD), Tobias Billström, förste vice talman (M), vid omröstningen om en misstroendeförklaring i Riksdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Ygeman spelar en avgörande roll i att mejsla ut Socialdemokraternas politik inför höstens val och i helgen samlas 500 Socialdemokrater från hela landet i Stockholm för valkonferens. Bland annat ska man ge sig ut och knacka dörr.

– Det är ett väldigt bra sätt att diskutera politik. Det är ett betydligt mer lyssnande sätt att bedriva valkampanj på än att sätta upp affischer, dela ut flygblad eller göra en kampanjfilm. Här kommer man öga mot öga med väljare. 

Vad ser du minst fram emot under den kommande valrörelsen?

– Den ibland ganska smutsiga och griniga stämningen som det kan vara i valrörelsen. På Twitter finns det en del exempel som inte är roliga. 

Har du något exempel?

– Du kan ta tonläget hos moderater, som Hanif Bali, som ju är moderat riksdagsledamot som för debatten i ett tonläge som jag inte tycker är värdigt en moderat riksdagsledamot. 

– När han använder ett språkbruk med batikhäxa och liknande som fördummar debatten och har ett tonläge som gör att sakfrågorna skyms. 


LÄS ÄVEN: Anders Ygemans passning till Göran Persson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.