Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Patriks kamp – nu vill kommunen ha sista hyran

De viktigaste uppgifterna om lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Patrik Ohlén blev sjuk som ung och fick höftproteser. Men de fungerade inte och de sista åren var han helt rullstolsburen.
Foto: Privat
Patrik Ohlén med sin syster Anna Ohlén. ”Det känns som sista stöten när han inte ens lever längre”, säger hon om beslutet om hyran.
Foto: Privat
”Man vill att hela världen ska veta vilken kamp han har haft. Allt är så sorgligt, och att det ska det sluta så här”, säger Fredrik Ohlén, Patriks bror.
Foto: Privat

Patrik Ohlén, 58, led av skelettproblem och kämpade länge för ett värdigt liv.

När han somnade in förra veckan kom ett sista besked från kommunen – om att även decemberhyran ska betalas.

– Allt är så sorgligt, och att det ska sluta så här, säger brodern Fredrik Ohlén.

Patrik Ohlén levde stora delar av sitt liv på boenden i kommunens regi i Uppsala.

För honom har det varit många problem genom åren, samtidigt som han varit svårt sjuk efter att sjukdomen Hodgkins lymfom spridit sig till skelettet.

Han fick inte bo kvar i hemmet med personlig assistent.

Under en period bodde han ensam på ett LSS-boende i en barack.

Han blev också av med sin stora glädje – hunden Simba som inte längre fick vara kvar på gruppboendet efter beslut från kommunen.

– Den här samverkan som ska ske mellan myndigheter, läkarteam och boendet, det har aldrig skett. Alla ser bara sitt behov. Och däremellan låg Patrik, berättar brodern Fredrik Ohlén.

”Är så horribelt”

I höstas fick Patrik Ohlén plats på ett nybyggt boende i Uppsala. Han flyttade in den 15 november. 

Men så den 23 november avled han hastigt. Syskonen väntar fortfarande på resultatet från obduktionen.

Då kom besked till syskonen om att även decemberhyran måste betalas. I hyresavtalet står att ”uppsägning ska ske senast en vecka före hyrestidens utgång. I annat fall är kontraktet förlängt med 1 månad för varje gång”. Det hann syskonen inte med i samband med att Patrik avled den 23 november.

– Att man ens har mage till det här in i det sista. En avliden person kan väl inte ingå ett nytt avtal. Jag bara tycker att det är så horribelt. Men kommunen köper inte det resonemanget, säger Fredrik Ohlén.

Hänvisar till hyreslagen

Vårdplatsen borde återigen kunna ses som fri, menar syskonen.

Uppsala kommun hänvisar till att regelverket för gruppbostäder följer hyreslagstiftningen, och att uppsägningstiden för ett dödsbo enligt deras rutiner är innevarande månad och ytterligare en månad.

”Vi följer det hyresavtal som signerats av båda parter och hyresavtalets skyldigheter och rättigheter omfattar båda parter.”, skriver Daniel Alterberg, enhetschef på fastighetsstaben i ett mejl.

Han skriver vidare att dödsboet generellt behöver en tid för att tömma en lägenhet, städa och återställa olika typer av anpassningar av lägenheten.

Patrik Ohlén levde på garantipension, och syskonen har turats om att betala många av hans utgifter, såsom hyran under de dagar i november han bodde på det nya boendet, berättar Fredrik Ohlén.

Han anser att brodern inte kunnat få förutsättningar att leva det självständiga liv han har haft rätt till enligt LSS-lagen.

– Han har haft ett rent helsike om jag ska uttrycka mig milt. Och nu pratar vi om ett dödsbo där det inte kommer finnas pengar till begravningen. Man vill att hela världen ska veta vilken kamp han har haft. 

Se också:

De viktigaste uppgifterna om lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.