Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iskalla mötet mellan Busch Thor och Lööf

Ulf Kristersson (M) i riksdagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S), kulturminister Amadna Lind (MP) och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) under partiledardebatten i riksdagen.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt och Annie Lööf.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor.Foto: Expressen TV
Ebba Busch Thor. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin.
Jimmie Åkesson.
1 / 17

Partiledarna rök ihop i årets första partiledardebatt.

KD-ledaren Ebba Busch Thor gick till ett syrligt angrepp mot Centerns Annie Lööf mitt i ett replikskifte.

– Det går att anklaga Jimmie Åkesson för mycket men han har inte släppt fram Stefan Löfven.

När partiledarna ställde sig i riksdagens talarstol på onsdagsmorgonen var det i ett nytt politiskt landskap. Sedan de senast stod där har Sverige upplevt den längsta och mest komplicerade regeringsbildningen någonsin, de gamla politiska blocken har fallit och forna samarbetspartier anklagar varandra för svek.

Moderatledaren Ulf Kristersson delade ut flera kängor under sitt inledande anförande:

– Så fick Sverige till slut en regering, efter den längsta och märkligaste regeringsbildningen i svensk historia. En regeringskonstellation som bara förenas i vad de är emot.

M-ledaren talade sedan om värnskatten – den statliga inkomstskatt som tas bort i och med mittenöverenskommelsen mellan S, MP, C och L – samtidigt som han förklarade att frågan om den kontroversiella skatten inte hindrade honom från att gå ihop med Vänsterpartiet och tillsammans fälla regeringen.

–  Vill du avsätta regeringen? ”I'm on”, sa Ulf Kristersson till Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven fick kritik från höger och vänster

Efter partiledarnas inledande anföranden angrep såväl Kristersson som SD-ledaren Jimmie Åkesson Stefan Löfven för att ha misslyckats med arbetslösheten och att släppa målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

Stefan Löfven väljer att i stället lyfta fram att fler har kommit i arbete.

– Nej, det är inget misslyckande att ha den högsta sysselsättningsgraden som någonsin har uppmätts i något EU-land, sa han.

Centerledaren Annie Lööf tog replik på Stefan Löfven. Den innehöll dock ingen kritik mot regeringen utan en fråga när lagförslaget om begränsad strejkrätt kommer. Regeringen tillsatte en utredning om detta till följd av den långvariga hamnkonflikten i Göteborg.

– Konflikten har varit ett problem. Parterna kom fram till en lösning, och regeringen har utformat ett lagförslag utifrån det, och vi räknar med att lägga ett sånt förslag under året, sa Löfven.

Precis som förutspått fick Stefan Löfven ta emot kritik från både höger och vänster. Till ovanligheten hörde i stället att en alliansledare begärde replik på en annan alliansledares anförande i riksdagen. Enligt DN hände det senast 2004 – när Maud Olofsson begärde replik på Fredrik Reinfeldt. 

Ebba Busch Thors syrliga svar

Ebba Busch Thor (KD) valde att ge en replik efter Annie Lööfs (C) anförande och ifrågasatte då hur den gröna skatteväxlingen i uppgörelsen skulle drabba människor på landsbygden.

– I överenskommelsen som C slutit med S står det att miljöskatterna ska höjas med 15 miljarder. Det är inte långsökt att tro att vi står inför kraftigt höjda kostnader för att köra bil. Kan du garantera att de som inte har partiledarlöner inte får en större skattebörda? frågade Busch Thor.

Annie Lööf kontrade med det faktum att hon begärt replik på anförandet – och inte efter SD-ledaren Jimmie Åkesson talat.

– Jag noterar att Ebba Busch Thor väljer att ta replik på mig och inte Jimmie Åkesson, sa Lööf.

– Det går att anklaga Jimmie Åkesson för mycket men han har inte släppt fram Stefan Löfven, svarade Ebba Busch Thor.

Gustav Fridolin fick pizzainbjudan

Flera partiledare begärde replik efter Gustav Fridolins anförande – för att tacka honom för tiden som språkrör. Jimmie Åkesson bjöd Fridolin att äta pizza ihop.

SD-ledaren sa att han tidigare fått en inbjudan att äta pizza med Fridolin i Vittsjö och att han då inte hade möjlighet, men att pizzorna är godare i Sölvesborg.

– Jag tar gärna en pizza med dig Jimmie Åkesson, jag kan göra det i Vittsjö och jag kan göra det i Sölvesborg också. Jag tror att det finns stora värden i att prata med människor med andra åsikter, säger Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin tackade även Stefan Löfven för gott samarbete:

– Jag tillhör de som förhandlat med både Fredrik Reinfeldt, Göran Persson och Stefan Löfven. Det var dig jag ville bilda regering med. Du har fötterna på jorden.

 

 

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.