Talmannen: Då står vi vid avgrunden

Talmannen Andreas Norlén säger i ”Agenda” att han trodde att regeringsbildningsprocessen skulle ha kommit längre vid det här laget.
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES
Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Talmannen Andreas Norlén vill att en fjärde statsministeromröstning ska undvikas, säger han i SVT:s ”Agenda”. 

– Då står vi vid avgrunden, säger han. 

Anders Ygeman (S) varnar i programmet för en ny statsministeromröstning redan till veckan. 

– Jag tror att det finns en stor risk för att riksdagen kommer att säga nej till den kandidaten. 

I fredags genomfördes den andra statsministeromröstningen i riksdagen och Stefan Löfven (S) röstades ner. 

Därmed fortsätter kampen för att få till en regering och under helgen har talman Andreas Norlén haft informella samtal med partiledarna. 

I SVT:s Agenda säger han att han inte upplever att något av partierna har rört på sig ”i någon egentlig mening”, men säger att de har olika besked om hur de tycker att processen ska tas vidare. 

– Syftet med samtalen var att få partiledarnas bedömning av läget här och nu, efter de två genomförda statsministeromröstningarna, så att jag får en känsla för var partierna står. 

”Då står vi vid avgrunden”

Han vill inte ge besked om det blir en ny statsministeromröstning redan i veckan som kommer, men säger att hans ambition är att undvika en fjärde statsministeromröstning. Om en kandidat i den fjärde omgången röstas ner blir det extra val. 

– Jag skulle gärna se att en tredje omröstning sker om en kandidat som faktiskt har förutsättningar att bli vald. Och att vi därmed undviker en fjärde omröstning, som skulle bli otroligt laddad och dramatisk, för då står vi vid avgrunden, eller i vart fall vid ett extra val. 

Andreas Norlén säger att det fortsatt är Stefan Löfven och Ulf Kristersson som är huvudkandidaterna till statsministerposten, och att det är sannolikt att någon av dem kommer stå som kandidat i kommande omröstning. 

Han säger också i programmet att han är förvånad över att processen inte kommit längre. 

– Jag trodde att vi skulle ha kommit längre vid det här laget. 

Tidigare i veckan ökade Andreas Norlén pressen på partierna genom att börja prata om förberedelser för ett eventuellt extra val. Enligt reglerna ska ett extra val äga rum inom tre månader från den sista statsministeromröstningen.  

Andreas Norlén i SVT:s ”Agenda”.
Foto: SVT

Det har spekulerats i att ett extra val skulle kunna bli i samband med EU-valet 26 maj, men Andreas Norlén bedömer det inte som särskilt tänkbart, eftersom att han då måste "dra ut" processen till 26 februari. 

– Det finns 400 miljoner skäl att undvika ett extraval, säger Andreas Norlén och menar att han tror att det kommer skada förtroendet för politiken. 

När Andreas Norlén under måndagsmorgonen närvarade vid  invigningen av riksdagens firande av demokratins genombrott i Sverige bad han att få avstå frågor kring den rådande regeringskrisen. 

Trots det menar han att den kan haft en viss positiv effekt för den svenska demokratin. 

– Många människor har under hösten intresserat sig för den svenska regeringen och lärt sig mycket om hur en regeringsbildning går till, sa Andreas Norlén under invigningen. 

Ygeman: Hellre extra val än moderatledd regering med SD-stöd 

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman säger också han i ”Agenda” att extra val inte är önskvärt. 

– Det vore ett misslyckande för hela det politiska systemet, säger han i programmet. 

Men han tycker också att det finns ett värre alternativ. 

– Jag väljer ett extra val om alternativet är en moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna, säger han i ”Agenda”, men säger också att alternativen inte är jämförbara.  

– En moderatledd regering skulle vara dåligt för landet av politiska skäl och ett extra val skulle vara dåligt av demokratiska skäl, säger han.

Anders Ygeman, S gruppledare i riksdagen.
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES

Om förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna säger han att man inte bör utesluta någon fråga från förhandlingsbordet. 

Anders Ygeman säger också att förhållandena inte har hunnit ändras tillräckligt mycket för att genomföra en ny statsministeromröstning redan i veckan som kommer – och varnar för att det då kan bli ytterligare ett nej i riksdagen. 

– Jag tror att det finns en stor risk för att riksdagen kommer att säga nej till den kandidaten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.