Aron Modig. Foto: Franklin Reyes
Aron Modig.  Foto: Franklin Reyes

Efter olyckan: Modig förhördes i fem dagar

Publicerad

Nu talar KDU-ordföranden Aron Modig, 27, ut om bilolyckan på Kuba för Dagens Nyheter.

Säkerhetstjänsten förde honom till ett anonymt hus, där han förhördes i fem dagar.

– Samtidigt varvas frågorna med utskällningar, säger han till tidningen.

Modig var med om en bilolycka när han besökte Kuba i mitten av juli, för att stödja oppositionella i den kristdemokratiska rörelsen.

Den spanske ungdomspolitikern Angel Carromero satt bakom ratten. De kubanska regimkritikerna Oswaldo Payá och Harold Cepero omkom när bilen körde in i ett träd utanför staden Bayamo.

Payás familj hävdar att bilen prejades av vägen och har krävt en oberoende utredning av händelsen. Men både Modig och Carromero hävdar att det var en singelolycka.

Sov i bilen

Till Dagens Nyheter säger Modig att han sov en del i bilen och plötsligt märkte att fordonet åkte av vägen. Han minns inte själva olyckan, utan vaknade upp i ambulansen.

Modig undersöktes på sjukhus, men det visade sig att han hade klarat sig utan allvarliga skador.

Nästa dag förhördes han på polisstationen i Bayamo. Kvällen därpå flögs han i väg med ett reguljärt plan, eskorterad av två civilklädda poliser. Då insåg han att ingen visste var han befann sig.

– I en diktatur är det inget bra. Det är klart jag blev orolig, säger han till Dagens Nyheter.

Planet landade i Havanna, där en bil körde sällskapet till en muromgärdad villa. KDU-ordföranden inkvarterades i ett rum utan fönster. Den enda möbeln i rummet var en säng.

Förhördes i timmar

De följande fem dagarna präglades av upprepade förhör, som kunde pågå i timmar. En del av dem videofilmades.

Men inga av frågorna handlade om bilolyckan.

– Frågorna är hela tiden desamma: Varför är du här? Vem har skickat dig? Samtidigt varvas frågorna med utskällningar: "Du ska inte komma till vårt land och lägga dig i!", berättar Modig för Dagens Nyheter att de sa.

Vid ett tillfälle fördes KDU-ordföranden till migrationsmyndigheten och fick träffa Sveriges ambassadör. Men efter mötet fördes han tillbaka till huset.

Han deltog senare även i en presskonferens om bilolyckan.

– De säger att jag måste ha snygga kläder på mig. De ger mig nya byxor och ett par skor. För första gången på en vecka får jag raka mig, säger han till Dagens Nyheter.

Till slut släpptes Modig fri och kunde åka hem till Sverige.

Expressen.se har sökt Aron Modig för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag