Efter olyckan: Modig förhördes i fem dagar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Aron Modig.
Foto: Franklin Reyes

Nu talar KDU-ordföranden Aron Modig, 27, ut om bilolyckan på Kuba för Dagens Nyheter.

Säkerhetstjänsten förde honom till ett anonymt hus, där han förhördes i fem dagar.

– Samtidigt varvas frågorna med utskällningar, säger han till tidningen.

Modig var med om en bilolycka när han besökte Kuba i mitten av juli, för att stödja oppositionella i den kristdemokratiska rörelsen.

Den spanske ungdomspolitikern Angel Carromero satt bakom ratten. De kubanska regimkritikerna Oswaldo Payá och Harold Cepero omkom när bilen körde in i ett träd utanför staden Bayamo.

Payás familj hävdar att bilen prejades av vägen och har krävt en oberoende utredning av händelsen. Men både Modig och Carromero hävdar att det var en singelolycka.

Sov i bilen

Till Dagens Nyheter säger Modig att han sov en del i bilen och plötsligt märkte att fordonet åkte av vägen. Han minns inte själva olyckan, utan vaknade upp i ambulansen.

Modig undersöktes på sjukhus, men det visade sig att han hade klarat sig utan allvarliga skador.

Nästa dag förhördes han på polisstationen i Bayamo. Kvällen därpå flögs han i väg med ett reguljärt plan, eskorterad av två civilklädda poliser. Då insåg han att ingen visste var han befann sig.

– I en diktatur är det inget bra. Det är klart jag blev orolig, säger han till Dagens Nyheter.

Planet landade i Havanna, där en bil körde sällskapet till en muromgärdad villa. KDU-ordföranden inkvarterades i ett rum utan fönster. Den enda möbeln i rummet var en säng.

Förhördes i timmar

De följande fem dagarna präglades av upprepade förhör, som kunde pågå i timmar. En del av dem videofilmades.

Men inga av frågorna handlade om bilolyckan.

– Frågorna är hela tiden desamma: Varför är du här? Vem har skickat dig? Samtidigt varvas frågorna med utskällningar: "Du ska inte komma till vårt land och lägga dig i!", berättar Modig för Dagens Nyheter att de sa.

Vid ett tillfälle fördes KDU-ordföranden till migrationsmyndigheten och fick träffa Sveriges ambassadör. Men efter mötet fördes han tillbaka till huset.

Han deltog senare även i en presskonferens om bilolyckan.

– De säger att jag måste ha snygga kläder på mig. De ger mig nya byxor och ett par skor. För första gången på en vecka får jag raka mig, säger han till Dagens Nyheter.

Till slut släpptes Modig fri och kunde åka hem till Sverige.

Expressen.se har sökt Aron Modig för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.