Det finns en stor samhällsspridning av den brittiska mutationen i Region Gävleborg. Den brittiska varianten utgör över 40 procent av de nya fallen under vecka 7, något som oroar regionens smittskyddsläkare Shah Jalal.
– Det är allvarligt och oroväckande säger, han till TT.
Hårda restriktioner
Därför har smittskyddsläkaren i regionen beslutat att införa nya skärpta rekommendationer, som träder i kraft på måndagen.
– Det är nya hårda restriktioner.
De nya rekommendationerna innefattar bland annat användning av munskydd i situationer där när kontakt inte går att undvika – till exempel bör munskydden i kollektivtrafiken bör användas hela tiden och inte bara i rusningstrafik.
Samt att personer som är arbetar i en verksamhet i länet, där det bedöms pågå ett större utbrott, rekommenderas att isolera sig.
Brasilianska mutationen kan spridas snabbt
Under helgen upptäcktes dessutom fyra fall av den brasilianska mutationen i Gävleborg, och det har redan konstaterats att personerna inte fick smittan utomlands. Shah Jalal varnar för att situationen snabbt kan förvärras.
– Det är också en variant som smittar mer effektivt och sprider sig snabbare, som gör att läget snabbt kan bli sämre, säger han till TT.
Men, under den smittspårning som hittills utförts har inga nya fall upptäckts. Jalal tror inte att det finns en omfattande smittspridningen i regionen.
– Vi skannar alla positiva prover för att hitta muterade varianter. Så om det hade funnits borde vi ha hittat. Men risken finns ju absolut, säger han.
Åtgärderna kan skärpas ännu mer
Han säger också att det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder om läget skulle förvärras.
– Vi utesluter ingenting. Utöver de skärpta lokala rekommendationer som vi har gått ut med i dag så har alla invånare ett viktigt personligt ansvar. Var och en är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder, säger Jalal.
De nya rekommendationerna träder i kraft tisdagen den 23 februari och gäller till och med 10 mars.
Nya rekommendationerna i Gävleborg
Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika.
Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där svårt att hålla avstånd. Munskydden i kollektivtrafiken bör nu användas hela tiden, inte bara i rusningstid. Detta gäller personer födda 2004 och tidigare. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.
Personer som är anställda vid eller har uppdrag i en verksamhet i länet, där det bedöms pågå ett större utbrott, rekommenderas att undvika att vistas ute i samhället för att minimera möten med andra människor.
Sedan tidigare hade regionen följande rekommendationer:
Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar.
Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.
Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan.
På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum.
Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.
Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.
Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.
Källa: Region Gävleborg.