Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter nederlaget – dags för ny brexit-omröstning

På onsdag kväll röstar parlamentet om Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal. Foto: HOUSE OF COMMONS / AP TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Reinfeldt hoppas det till slut resulterar i en lösning likt den som finns med Norge och Schweiz. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Efter gårdagens nederlag går brittiska parlamentet in i en ny omröstning. 

I kväll röstade brittiska parlamentet för att inte lämna EU utan ett avtal – men det skilde endast fyra röster. 

– Jag kanske har tappat min egen röst, men jag förstår folkets röst och det är att folk vill lämna EU, sade Theresa May under utfrågningen i parlamentet. 

Theresa May gjorde en blixtvisit till Strasbourg för att få igenom de sista ändringarna. 

In i det sista hoppades hon att det skulle räcka för att övertyga minst 317 ledamöter i det brittiska underhuset.

Så blev inte fallet. 

I stället röstade 392 ledamöter emot avtalet – och därmed föll hennes avtal för andra gången på två månader. 

Ny brexit-omröstning i brittiska parlamentet

På onsdagskvällen samlades brittiska parlamentet igen för en ny omröstning – den här gången om huruvida Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal. 

312 ledamöter röstade för att utesluta en så kallad hård brexit – ett utträde utan avtal. 308 ledamöter röstade emot. 

När Theresa May frågades ut av parlamentet inför kvällens omröstning upprepade den konservativa ledaren att hon vill lämna unionen med ett avtal. 

– Jag kanske har tappat min egen röst, men jag förstår folkets röst och det är att folk vill lämna EU, få ett slut på den fria rörligheten, bedriva vår egen handelspolitik och se till att lagar stiftas i det här landet och leder till domar här. Det är vad den här uppgörelsen innebär, säger Theresa May. 

Reinfeldt: ”Nu får man skörda det man sått”

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt sade inför att han tror att brittiska parlamentet kommer rösta nej till en hård brexit. 

Personligen vill han se en lösning likt den som Norge och Schweiz har med EU. 

– Det finns i grunden en stabil majoritet i parlamentet för att inte leverera en hård brexit. Skälet att vi har hamnat här är att man nu får skörda vad man har sått, säger Fredrik Reinfeldt i P1:s ”Studio ett”.

Skulle Storbritannien rösta nej till en hård brexit hamnar de vid ett vägskäl, i och med att de redan röstat nej till ett utträde med ett avtal, menar Reinfeldt.

– Om parlamentet inte vill ha det här avtalet, men inte vill ha en hård brexit, då måste man hamna någon annanstans. Då får man diskutera om de trots allt ska vara kvar i tullunionen och ha ett mer fördjupat samarbete. Det vore det rimliga, säger han. 

Fredrik Reinfeldt menar att utgången i de kommande veckorna kommer få stor inverkan på ekonomin – både i världen, Europa och Sverige. 

– Detta är världspolitik. Det får återverkningar på hela Europa och betyder jättemycket för svenskar med våra nära band, både ekonomiskt och kulturellt, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.