Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter NMR:s flygblad – försvarsministern besöker Ica

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON EXP

Två gånger har personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen dykt upp utanför Jenni Steiners butik i Trosa och delat ut flygblad.

 Försvarsminister Peter Hultqvist (S) besöker på torsdagen butiken.

– Det ska bli spännande hur han ser på saken, säger Jenni Steiner.

Det var i tisdags i förra veckan som Ica-handlaren Jenni Steiner, 47, fick se medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dela ut flygblad utanför hennes butik i Trosa.

Enligt Steiner befann sig fyra NMR-anhängare utanför butiken. Eftersom personerna utanför butiken inte gjorde något olagligt så åkte inte polisen till platsen.

– Att en grupp delar ut flygblad är inget polisiärt ärende. Vi fick återkoppling som sa att de lämnat platsen och att det var lugnt, säger Erik Terneborn, presstalesperson på polisen region öst.

NMR kom på besök igen

Jenni Steiner berättar att det på onsdagen dök upp personer från NMR igen utanför butiken och delade ut flygblad.

– Nu var de sju personer och den här gången kom polisen och då avlägsnade de sig. De säger inte så mycket. De står där och delar ut sin propaganda, säger hon.

Efter första besöket valde Jenni Steiner, som är homosexuell, att hissa prideflaggan utanför butiken i protest mot NMR. Hon skev på Facebook att hon ville att politiker och makthavare tar frågan om nazistiska organisationer på större allvar.

Försvarsministern kommer på besök

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hörde sedan av sig och kom till butiken klockan 14 på torsdagen för att träffa Jenni Steiner.

– Han ringde mig i går och vad jag förstår vill han diskutera vad som skett och hur det påverkar oss. Det är val i september och jag förstår att politiker vill vara ute, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.