Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter nazisternas valfiasko – nu befaras de radikaliseras till mer våld

Det gick inte så bra för nazistiska NMR i riksdagsvalet – nu befaras de radikaliseras till mer våld. Foto: TT
Plakat från AFS, Alternativ för Sverige. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

0,3 promille.

Så har det gått för nazistiska NMR i riksdagsvalet.

Nu befaras att nazister kan radikaliseras till mer våld.

– Man har alltid trott på en väpnad kamp. Det har alltid funnits inom den nationalsocialistiska rörelsen, säger Christer Mattsson, forskare och expert på nazistiska organisationer vid Segerstedtinstitutet.

Nazistiska NMR storsatsade inför valet – där man ställde upp i riksdagsvalet och kommunvalen i Ludvika, Kungälv och Boden. Hittills ser det inte ut att bli några kommunala mandat. 

I Ludvika noterar NMR 1,3 procent av rösterna, vilket inte är tillräckligt för ett kommunalt mandat. Inte heller i Kungälv ser nazisterna ut att nå en plats i kommunfullmäktige. I Boden har röstfördelningen bland "Övriga anmälda partier", dit NMR räknas, inte specificerats.

I den pågående rösträkningen av riksdagsvalet noterar NMR bara 0,3 promille. Det kan ställas i relation till nazistiska Svenskarnas parti - ett parti som var sprunget ur Nationalsocialistisk front - som i valet 2014 fick 0,7 promille. Efter det valfiaskot valde Svenskarnas parti att lägga ned verksamheten.

Konkurrens från AFS

Jonathan Leman är researcher på den antirasistiska tidningen Expo. Han tror att partiet Alternativ för Sverige, AFS, som till stor del bildades av personer från Sverigedemokraternas gamla ungdomsförbund SDU, gjorde att NMR nu gjorde ett sämre val än Svenskarnas parti för fyra år sedan.

– Det beror nog till stor del på konkurrensen från AFS. Nu var det två partier som kämpade om rösterna från väljarna till höger om SD. I stort sett hela floran av högerextrema medier slöt upp bakom AFS och de uteslutna SDU:arna bedrev en omfattande aktivism på Facebook och Twitter. Allt detta gjorde dem till det alternativ till höger om SD som upplevdes som mest valbart.

Leman fortsätter:

– NMR har under 2018 tappat sin hegemoni i vit makt-miljön. Många som tidigare synts i NMR:s demonstrationståg och funnits i utkanten av NMR sadlade under valåret om till aktivister för AFS och spred partiets propaganda i Facebookgrupper och i trappuppgångar.

Deltagare i NMR-demonstration på Kungsgolms torg i Stockholm. Foto: TT

NMR-ledaren: "Uselt val"

I måndags, dagen efter valdagen, gick NMR:s ledare Simon Lindberg ut på nazisternas sajt Nordfront och skyllde det dåliga valresultatet bland annat på "valfusk", vilket Expressen har berättat om tidigare.

"Har Nordiska motståndsrörelsen då gjort ett uselt val? Den som påstår att valresultaten är mycket goda är inte ärlig mot vare sig själva eller andra och ska vi enbart räkna med hårda siffror, svart på vitt, är svaret ja", skriver Lindberg.

I sin text menar Lindberg att den parlamentariska satsningen var för att "få ut vårt budskap och mobilisera människor till kamp." Han manar också till "radikal och kompromisslös kamp på alla fronter - med alla medel!"

Christer Mattsson är forskare och expert på nazistiska organisationer vid Segerstedtinstitutet. Han ser att NMR nu måste förklara för sina medlemmar varför det gick så dåligt i valet och vad som händer framöver:

– De behöver förklara för sina medlemmar hur det blev på det här sättet - genom att valet är riggat. Samtidigt tar de omedelbart upp kampretoriken. Det gick att notera redan under deras valvaka där de pratade om att de förbehåller sig rätten att bedriva kampen med alla medel, på alla fronter.

Radikaliseras till våld

Det dåliga valresultatet ger siffror – svart på vitt – på hur svagt stöd som NMR har:

– De blir lite avklädda. Hur ska de då hålla liv i den här aktiviteten som de dragit i gång? Vad ska de mobilisera runt nästa gång? Det är inte jättekul att gå tillbaka till att sätta upp klistermärken på lyktstolpar och tro att man kan ha momentum i det, säger Mattsson och tillägger:

– Då måste de hitta en ny punkt. Här finns en risk att individer radikaliseras till våld. Man har drivit upp en energi i rörelsen. Jag tror inte att rörelsen som organisation går över och blir våldsam men enskilda individer.

Expressen kunde i somras visa hur flera tongivande nazister på NMR:s riksdagslista var dömda för våldsbrottlighet - inte sällan med ideologiska förtecken, där man gett sig på sina politiska fiender, HBTQ-personer eller poliser.

Expressen har nu varit i kontakt med NMR-ledaren Simon Lindberg. Han hänvisar till sin kommentar om valet på Nordfront.