Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter mordet: Fler går kurser i självförsvar

Sedan en ung kvinna mördades i Upplands Väsby när hon var ute och joggade har antalet anmälningar till kurser i självförsvar ökat. Här håller tränaren Edo Stajerer en kurs i självförsvar. Foto: Självförsvar för löpare Helsingborg
Anmälningarna strömmade in till kursen i Helsingborg efter det första tillfället och ytterligare två sessioner är inplanerade. Foto: Självförsvar för löpare Helsingborg
Camilla Palmén är en av initiativtagarna till en självförsvarsintroduktion för löpare i Helsingborg. Foto: Självförsvar för löpare Helsingborg

Anmälningarna till självförsvarskurser har ökat stort sedan mordet i Upplands Väsby.

Men det kan finnas problem med att så stor del av diskussionen handlar om försvar.

– Det blir fel när så stort fokus läggs på hur kvinnor ska försvara sig och så lite på förövaren, säger Malin Persson, från Föreningen för feministiskt självförsvar i Göteborg.

I början av augusti mördades en 21-årig kvinna i Upplands Väsby när hon var ute och joggade. Sedan dess har anmälningarna till självförsvarskurser strömmat in, både i stockholmsområdet och på andra orter.

Camilla Palmén är en av initiativtagarna till en självförsvarsintroduktion för löpare i Helsingborg.

– Det är nog en gnagande oro som finns hos alla och som bekräftas när något sådant här händer. Jag är själv löpare och såg att folk skrev i sociala medier att "nu ska jag ge mig ut och springa, men det känns inte bra", säger hon.

Löpcoachningsföretaget Happy trail slog sig ihop med företaget ICE112 och Svensk säkerhetstjänst för att med hjälp av det lokala förbundet Ippon Karate erbjuda gratis självförsvarsintroduktion för de som joggar och tränar löpning i området. Anmälningarna strömmade in efter det första tillfället och ytterligare två sessioner är inplanerade.

– Just nu ser vi över vilka möjligheter vi har för att skapa ett åttaveckorskoncept där vi kan nöta in grunderna på ett mer djupgående sätt, säger Camilla Palmén.

Tror inte att självförsvar är enda lösningen

Men det är inte alla som tror att självförsvar är den enda lösningen.

Malin Persson är ordförande i föreningen Feministiskt självförsvar Göteborg. Hon har inte märkt att det är fler som hört av sig sedan mordet i Upplands Väsby.

– Vi brukar märka om det är något som händer här i närheten, men folk blir nog inte lika påverkade när det är längre bort, säger hon.

Malin Persson har följt debatten om kvinnor som är rädda efter dådet och de ökande anmälningarna till självförsvarskurser. Hon är skeptisk till att så mycket vikt läggs vid att de som är rädda ska försvara sig.

– Det blir problematiskt att så stort fokus läggs på hur kvinnor ska försvara sig och så lite på förövaren. Det bästa sättet att motverka att kvinnor blir mördade och våldtagna är om de personer som begår de här brotten stannar hemma, säger hon.

Stefan Sandrén, instruktör vid Självförsvarsskolan i Stockholm, håller delvis med om att mer fokus skulle behöva läggas på till exempel värdegrundsarbete i skolorna.

– Jag tror att man skulle kunna komma åt många fall där killar utsätter tjejer för tjatsex eller andra typer av våldtäkter. Men överfallsdåden tror jag är svåra att komma åt alls, det handlar om så pass sjuka personer som begår de brotten, säger han.

Anmälningar har ökat

Vid Självförsvarsskolan - som drivs av personer som till vardags arbetar som till exempel poliser och säkerhetsvakter - har anmälningarna till självförsvarskurser ökat lavinartat sedan mordet i Upplands Väsby. Innan dådet fick skolan in ungefär tio anmälningar per vecka - nu ligger samma siffra på tio per dag.

– Förra veckan var det 20-30 anmälningar per dag, så det har avtagit lite, men är fortfarande en stor ökning. Vi får även in förfrågningar från andra delar av landet, som Vänersborg Norrköping och Malmö, säger Stefan Sandrén.

Han upplever, förutom de ökande anmälningarna till självförsvarskurser, en förändrad attityd gentemot killar och män som begått sexualbrott.

– Jag har varit med på många rättegångar närvarat vid rättegångar i min civila yrkesroll och tidigare såg man aldrig att vänner eller kolleger slöt upp bakom förövaren medan det i dag kan vara hur många som helst som gör det. Jag skulle vilja se att fler killar och män tar tydligt avstånd mot sådana här dåd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!