Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Mollys död – Instagram skärper reglerna igen

Det här är appen Instagram.
Nu ändrar Instagram reglerna igen.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Molly Russell.Foto: Privat / Privat

14-åriga Molly Russell begick självmord och ska innan ha tittat på bilder om självskador på bland annat Instagram.

I februari beslutade Instagram att skärpa reglerna gällande fotografier som kan trigga ett självskadebeteende, men nu kommer de förbjuda allt typ av innehåll som kan kopplas till självskador, skriver brittiska Metro.

Efter 14-åriga Molly Russells död 2017 upptäckte hennes föräldrar att hon hade kollat på bilder kopplade till depression, självskador och självmord på Instagram och Pinterest.

Hennes pappa, Ian Russell, beskyllde då till viss del Instagram för sin dotters död och Instagram fick massiv kritik från allmänheten.

Ian Russell menade att eftersom Molly sökte efter bilder som kopplades till dessa ämnen gjorde Instagrams algoritmer att allt fler liknande bilder dök upp i hennes flöde.

– Jag tror Molly hamnade i ett mörkt hål av deprimerande innehåll. En del var så enkla som små teckningar medan andra var mycket mer grafiska och chockerande, säger Ian Russell till brittiska Metro.

Reglerna skärps ytterligare

I februari meddelade Instagram att de ändrat reglerna så att inga grafiska fotografier som kunde kopplas till självskador eller självmord längre skulle vara tillåtna. 

Nu har appen skärp reglerna ytterligare och förbjuder alla typer av bilder, teckningar, animationer och memes som kan kopplas till självmord eller självskador.

– Det kommer att ta tid innan det slår igenom helt och hållet... men det kommer inte vara det sista steget vi tar, säger Instagrams vd Adam Mosseri till BBC News.

Ian Russell menar att Instagrams nya regler är ”uppriktiga” men att företaget måste agera snabbare.

Instagram själva menar att innehåll som kopplas till självskador och självmord som tagits bort har fördubblats under det första kvartalet av 2019.

De menar att mellan april och juni i år har företaget tagit bort 834 000 bilder och filmer. 77 procent av dessa hade inte anmälts av användare, menar Instagram. 

– Det är fortfarande väldigt mycket arbete kvar, det här jobbet tar aldrig slut, säger Adam Mosseri till BBC News.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källa: mind.se och spesistockholm.se

Det kan du som anhörig göra om någon din närhet mår dåligt

Suicidpreventiva dagen – så kan du som anhörig agera.