Efter miljonsmällen – nu blir det tio gånger värre

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: BRIANA SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Miljonsmällarna mot konspirationsteoretikern Alex Jones kommer nu tätt efter att ha talat osanning om skolmassakern i Connecticut 2012.

Första beskedet var 4,1 miljoner dollar i skadestånd till föräldrarna till en mördad sexåring.

Nu har juryn tagit ytterligare ett beslut: En straffavgift – på 45 miljoner dollar.

I december 2012 trängde sig en 20-årig man in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Gärningsmannen mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

I flera år spred Jones via sin webbsajt Infowars och i populära poddar falska påståenden om att Sandy Hook-dådet aldrig ägt rum – och menade att det var en konspiration för att påverka vapenlagarna åt ett striktare håll.

460 miljoner kronor

I torsdags meddelade domstolen att Alex Jones skulle betala 4,1 miljoner dollar, cirka 41 miljoner kronor, till föräldrarna till en sexåring som mördades under attacken för skadan han vållat dem.

Men rättegången fortsatte under fredagen och juryn landade i att dela ut ett så kallat straffbelopp – på 45 miljoner dollar, cirka 460 miljoner kronor, som också går till föräldrarna.

Så kallade straffbelopp kan användas för särskilt grova överträdelser och ger möjligheten att ”skicka ett budskap” till samhället för att avskräcka från liknande brott, skriver AP.

Tidigare under rättegången berättade Jones att han nu förstår hur oansvarigt det varit att kalla masskjutningen falsk – och menar nu att han tror på att den ägde rum.

– Särskilt sedan jag träffade föräldrarna, det är 100 procent sant, sa han i rättsalen.

”Ni har möjligheten att stoppa den här mannen”

Föräldrarnas advokat Wesley Ball uppmanade juryn att ge Jones ett hårt straff för att se till att hans hemsida Infowars släcks ner.

– Ni har möjligheten att stoppa den här mannen från att göra något liknande igen, sa han i rättssalen, skriver AP.

SE MER:

Ex-presidenten talade på NRA-mötet i Houston.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.