Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter midsommarrusket – nu kommer värmen

Midsommarfirandet i Hågelbyparken i Stockholm bjöd på ostadigt väder minst sagt. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Redan under lördagen börjar temperaturerna stiga igen och nästa helg kan det bli uppåt 30 grader. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: Storm

Efter midsommarrusket – nu kommer värmen tillbaka. 

Redan på lördagen börjar temperaturerna stiga igen och nästa helg kan det bli 30 grader på vissa håll. 

– Det går åt rätt håll om man vill ha sommarväder, Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Midsommarafton i Sverige präglades av ostadigt väder med temperaturer runt 15 grader. Enligt väderinstitutet Storm uppmättes den högsta temperaturen, 20,5 grader, i Skillinge i södra Skåne. Samtidigt gjorde vindar och blåst att vädret upplevdes som ruskigare än det i själva verket var.

Men efter midsommar väntar behagligare väder och redan på midsommardagen börjar värmen komma tillbaka. 

– Men det börjar med en uppvärmning i Värmland, Västmanland, Halland, Skåne och delar av Skåne med temperaturer uppemot 20-21 grader som varmast, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 


LÄS MER: Midsommarstången i Orsa föll ner - folk kastade sig i panik

Så blir vädret efter midsommar

Generellt kommer dock temperaturen ligga kvar på mellan 15 och 20 grader – men mindre blåst kommer göra midsommardagen till en behagligare historia. 

På söndagen finns det även chans till sol i norra delarna av landet med runt 20 grader vid både norrländska inlandet och kusten. 

– I söder kan det bli uppemot 22 grader på vissa håll i Småland och längs östkusten. Det är ingen högsommarvärme men det blir varmare än vad det har varit på midsommarafton, säger Tora Tomasdottir. 


LÄS MER: Här är farligaste vägarna i midsommar

"Det kan bli uppemot 25-30 grader"

Uppvärmningen som börjar redan i morgon fortsätter under nästa vecka och vissa platser i landet – runt Dalarna och söderut – kan nå 25 grader. Ännu bättre blir det nästa helg. 

– Till nästa helg skulle det kunna bli lite mer sommarvärme och en bit över 20 grader i hela landet och det kan bli uppemot 25-30 grader i södra delarna. Man ser att det blir ännu mindre vind och ännu mer sol. 

Under veckan kan det komma in små regnområden som dock inte väntas bli långvariga. Överlag blir det dock torrt väder – och därmed fortsatt brandrisk. 

– De områdena som har fortsatt brandrisk är Skåne, Blekinge, östra Småland och Öland och kanske Gotland. De har inte fått något regn i dag att tala om och det är inte mycket regn som kommer, säger Tora Tomasdottir. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!