Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter mejlgranskningen – Lövin kallas till utskottet

Isabella Lövin om Preems beslut gällande oljeraffinaderiet i Lysekil.
Isabella Lövin.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna kallar klimatminister Isabella Lövin (MP) och hennes statssekreterare Eva Svedling till miljöutskottet.

Detta efter Expressens avslöjande att Lövins statssekreterare mejlat hemliga uppgifter om kommande budgetsatsningar till Preems vd.

Två veckor senare skrotade Preem planen att bygga ut raffinaderiet i Lysekil.

Expressen kunde på måndagen avslöja kontakterna mellan miljödepartementet och Preem kort före bolagets överraskande beslut att inte bygga ut raffinaderiet i Lysekil, som skulle omvandla den tjockolja som oljejätten inte längre kan sälja. 

Preems vd Magnus Heimburg hade från augusti, på eget initiativ, två möten med klimatminister Isabella Lövins statssekreterare Eva Svedling. 

Lövins statssekreterare mejlar hemliga budgetsatsningar till Preem. Två veckor senare skrotar Preem planen på utbyggnad i Lysekil.

Statssekreteraren informerade i mejl den 10 och 11 september honom om kommande, men ännu hemliga, satsningar i budgeten:

”Ytterligare goda nyheter, bra om ni hejar på (efter publicering såklart): 

Ikväll klockan 21.00 presenteras satsning på statliga kreditgarantier för stora investeringar i Sverige, som bidrar till att nå målen i miljömålssystemet och det klimatpolitiska ramverket. 50 miljarder på tre år!”

Preems vd svarade 20 minuter senare:

”Tack för det väldigt positiva beskedet.”

Därefter har Preem, i en intervju med Dagens industri, visat intresse för de gröna kreditgarantierna.

Bara två veckor efter mejlväxlingen drog Preem tillbaka sin ansökan om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. 

Jessica Rosencrantz, talesperson i miljö- och klimatfrågor, M.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Med anledning av Expressens avslöjande kallar nu Moderaterna Isabella Lövin och statssekreterare Eva Svedling till miljöutskottet för att svara på frågor om departementets kontakter med Preem. 

– Den kontakten har väckt en hel del frågor om huruvida regeringen utformar vissa politiska förslag i utbyte mot att döda en för regeringen känslig fråga, det vill säga den om tillståndsansökan , säger Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna.

Hur tolkar du de mejl som Expressen avslöjade?

– Det är tydligt att de har haft en regelbunden kontakt med Preem och jag undrar om de bara har det med Preem, eller om de har den här typen av utbyte med fler företag. Här verkar det som att man gett förhandsinformation till Preem om kommande satsningar. 

Rosencrantz undrar även över ett möte som statssekreteraren hade med Preem i augusti, men där Expressen fått veta att det saknas minnesanteckningar.

– Det är viktigt att utskottet men också allmänheten får kunskap om hur processen faktiskt har gått till, säger Rosencrantz.

Isabella Lövin sa på måndagen till Expressen att hon kände till kontakterna mellan departementet och Preem. 

”Preem har aldrig ställt några krav på Miljöpartiet. Vi driver politik för att förhindra en klimatkris”, skrev hon i ett sms. 

Klimatministerns pressekreterare Jakob Lundgren säger till Expressen att både ministern och statssekreteraren gärna kommer till utskottet och förklarar sin politik. 

LÄS MER: Lövins hemliga spel före Preems beslut

Se också:

Hemliga mötena mellan Preem och S-topparna – avslöjas bland 30 000 mejl .
Oljekoncernens vändning • Greenpeace: ”Extremt välkommet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.