Foto: TT NYHETSBYRÅNFoto: TT NYHETSBYRÅN
 Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: WIKIMEDIA COMMONSFoto: WIKIMEDIA COMMONS
 Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Efter mässlingsutbrotten: Låt vaccinering vara valfri

Publicerad

Mässlingutbrottet i Göteborg har skapat debatt.

Socialministern Annika Strandhäll (S) tror att det är kontraproduktivt att göra vaccinationer obligatoriska. 

"Jag tror att nyckeln är att informera föräldrar om hur viktigt det är med vaccination", skriver hon till SvD.

Hittills har tolv fall av mässling rapporterats i Västra Götaland under december-januari. Under onsdagen kunde Expressen berätta om att sjukhuspersonal stängs av efter att de befaras att ha blivit utsatta för smittan.

– Jag är ganska arg på sjukhuset just nu för att man lämnas med denna psykiska terror. Vi är fyra som har stängts av på min avdelning, har en av de personer som stängts av från jobbet sagt.  

Under onsdagen krävde fyra representanter för Liberalerna, Anna Starbrink (hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län), Jonas Andersson (regionråd, ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen Västra Götaland), Gilbert Tribo (gruppledare Region Skåne) och Lina Nordquist (regionråd Uppsala) att det ska få konsekvenser om man vägrar vaccin.

LÄS MER: Sjukhuspersonal stängs av efter utbrottet av mässling 

Socialministern tror inte på tvång

"Fritt val av förskola ska kunna åsidosättas när föräldrar väljer att inte vaccinera sina barn. De barn som löper risk om de utsätts för smitta ska prioriteras", skriver de i debattartikeln i Svenska Dagbladet

Men socialministern Annika Strandhäll tror inte på tvång. I stället menar hon att det är viktigt att informera alla föräldrar om hur viktigt det är. 

"Det är därför viktigare att utbilda vårdpersonal att informera korrekt om riskerna och nyttan med vaccination, så alla kan ta egna välgrundade beslut gällande vaccinationer", skriver Annika Strandhäll till Svenska Dagbladet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag