Efter mässlingsutbrotten: Låt vaccinering vara valfri

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Mässlingutbrottet i Göteborg har skapat debatt.

Socialministern Annika Strandhäll (S) tror att det är kontraproduktivt att göra vaccinationer obligatoriska. 

"Jag tror att nyckeln är att informera föräldrar om hur viktigt det är med vaccination", skriver hon till SvD.

Hittills har tolv fall av mässling rapporterats i Västra Götaland under december-januari. Under onsdagen kunde Expressen berätta om att sjukhuspersonal stängs av efter att de befaras att ha blivit utsatta för smittan.

– Jag är ganska arg på sjukhuset just nu för att man lämnas med denna psykiska terror. Vi är fyra som har stängts av på min avdelning, har en av de personer som stängts av från jobbet sagt.  

Under onsdagen krävde fyra representanter för Liberalerna, Anna Starbrink (hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län), Jonas Andersson (regionråd, ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen Västra Götaland), Gilbert Tribo (gruppledare Region Skåne) och Lina Nordquist (regionråd Uppsala) att det ska få konsekvenser om man vägrar vaccin.

LÄS MER: Sjukhuspersonal stängs av efter utbrottet av mässling 

Socialministern tror inte på tvång

"Fritt val av förskola ska kunna åsidosättas när föräldrar väljer att inte vaccinera sina barn. De barn som löper risk om de utsätts för smitta ska prioriteras", skriver de i debattartikeln i Svenska Dagbladet

Men socialministern Annika Strandhäll tror inte på tvång. I stället menar hon att det är viktigt att informera alla föräldrar om hur viktigt det är. 

"Det är därför viktigare att utbilda vårdpersonal att informera korrekt om riskerna och nyttan med vaccination, så alla kan ta egna välgrundade beslut gällande vaccinationer", skriver Annika Strandhäll till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.