Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter massiva protesterna – krisläget hävs i Thailand

Regeringen utlyste nödläge till följd av protesterna.
En demonstrant talar ur en megafon under protesterna i Bangkok på onsdagen.Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter bildade en mänsklig kedja utanför regeringshuset i Bangkok på onsdagen.Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals pro-demokratiska demonstranter samlade.Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN
Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha har hävt undantagstillståndet.Foto: THE ROYAL THAI GOVERNMENT / HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Thailands premiärminister har hävt undantagstillståndet i Bangkok, skriver CNN.

Samtidigt närmar sig tidsgränsen för det krav demonstranterna lade fram på onsdagen:

Premiärministern måste avgå senast på lördag – annars fortsätter protesterna.

Tiotusentals pro-demokratiska demonstranter har demonstrerat i Bangkok de senaste veckorna. Proteströrelsen kräver att militärjuntan som tog makten efter militärkuppen 2014 ska avgå. De vill se en monarkireform och ledare valda av folket.

Senast på onsdagen kom demonstranterna med ett konkret krav. Premiärministern fick tre dagar på sig att avgå – annars skulle demonstrationerna få nytt uppsving.

Undantagstillståndet hävs

Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha har vägrat att gå med på kravet. Däremot har styret nu tagit beslut om att häva undantagstillståndet som utlystes i städerna där protester pågår.

I ett uttalande i den regeringsledda tidnigen Royal Thai Government Gazette säger Chan-o-cha att läget ”lösts och avstannat”.

Premiärministern hade tidigare lovat att häva undantagstillståndet om ”det inte sker fler våldsamma händelser”, skriver CNN.

Parlamentet håller krismöte

Sedan 13 oktober har mellan 70-80 demonstranter gripits. Samtidigt har det kommit rapporter om att polisen använt vattenkanoner mot demonstranterna

Premiärministern tog upp våldet i ett tal på onsdagen:

– Förra fredagen såg vi saker som aldrig borde finnas i Thailand, sa Prayut, enligt CNN.

Med anledning av läget väntas Thailands parlament samlas för ett krismöte på måndagen. Mötet godkändes av kung Maha Vajiralongkorn, som tidigare vädjat om ett slut på konflikten.

– Landet behöver folk som älskar nationen och monarkins institutioner, sa kungen i ett tv-sänt tal förra fredagen.

Uttalandet möttes av stark kritik – och fortsatta demonstrationer under veckan.

Se mer

Svenskarnas skräck i turistparadiset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.